TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, January 30, 2017

NOVI KADROVI@FEST2017

Ekipa Novih Kadrova pogledala je deo ponude ovogodišnjeg FESTa i evo preporuka i upozorenja.

Iz dana u dan ćemo dopunjavati ovaj spisak novim utiscima kako biste mogli da ih uzmete u obzir prilikom izbora naslova koje ćete gledati. Filmove koje smo pogledali obeležili smo crvenom bojom i podvukli, a ispod njihovog opisa možete kliknuti na KOMENTAR, što će vas odvesti do kratkog teksta o datom filmu.

FILM OTVARANJA

NA MLEČNOM PUTU
Srbija,Velika Britanija, SAD, 2016 / 140’
Režija: Emir Kusturica
Uloge: Monica Bellucci, Emir Kusturica, Sergej Trifunović, Sloboda Mićalović, Predrag Miki Manojlović
Film pripoveda o životu jednog čoveka u tri različita životna perioda: o vremenu koje je proveo kao srećni mlekadžija tokom rata, opasnim avanturama i romansi sa voljenom ženom i potonjem monaškom životu, kada se osvrće na burnu prošlost – kako svoju, tako i prošlost sopstvene zemlje.

KOMENTAR 1

FILM ZATVARANJA

TIŠINA / Silence
Meksiko, Tajvan, SAD, 2016 / 159’
Režija: Martin Scorsese
Uloge: Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson, Tadanobu Asano, Ciarán Hinds
U 17. veku, mladi portugalski jezuitski misionar otac Rodrigez, zajedno sa sveštenikom Fransiskom Garpeom putuje u Japan gde je, pod šogunatom Tokugava, zabranjen katolicizam, kao i skoro svi kontakti sa inostranstvom. Vlasti u Japanu progone hrišćane, u nastojanju da očiste zemlju od svih stranih uticaja.

FEST 45 GALA

BILI LIN - HEROJ / Billy Lynn’s Long Halftime Walk
Velika Britanija, Kina, SAD, 2016 / 110’
Režija: Ang Lee
Uloge: Joe Alwyn, Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Vin Diesel
Bili Lin je devetnaestogodišnji vojnik koji se bori u Iraku. Po povratku u SAD, slavljeni kao ratni heroji, Bili i njegovi saborci idu na promotivnu turneju širom zemlje, koja se završava u Dalasu, nastupom u šou programu u poluvremenu utakmice na Dan zahvalnosti. Kroz flešbekove, otkriva se šta se zaista dogodilo jedinici, pokazujući koliko se američka percepcija rata razlikuje od ratne
stvarnosti.

ONA / Elle
SAD, 2016 / 130’
Režija: Paul Verhoeven
Uloge: Isabelle Hupert, Laurent Lafitte, Anne Consigny

Mišel, neustrašivu direktorku uspešne kompanije za proizvodnju video igara, u kući napada i siluje nepoznat čovek. Kada čvrsto odluči da ga pronađe, njih dvoje ulaze u čudnu, uzbudljivu igru – igru koja se može svakog trenutka otrgnuti kontroli.
KOMENTAR 1

DŽEKI / Jackie
SAD, Čile, Francuska, 2016 / 100’
Režija: Pablo Larraín
Uloge: Natalie Portman, John Hurt, Peter Sarsgaard, Billy Crudup

Nakon atentata na Džona Kenedija, Prva dama Žaklin Kenedi bori se sa svojom tugom i traumom kako bi povratila svoju veru, utešila decu i definisala istorijsku zaostavštinu svog supruga.
KOMENTAR 1


NOĆNE ZVERI / Nocturnal Animals
SAD, 2016 / 117’
Režija: Tom Ford
Uloge: Amy Adams, Jake Gyllenhall, Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson

Film je „priča unutar priče“: prva linija dela prati Suzan, kojoj bivši muž – koga je ostavila dvadeset godina ranije – šalje rukopis knjige tražeći njeno mišljenje. Drugi segment prati liniju samog rukopisa pod nazivom Noćne životinje, o čoveku čiji porodični odmor postaje nasilan i smrtonosan.
KOMENTAR 1

OSLOBOĐENJE SKOPLJA / Osloboduvanje na Skopje
Makedonija, Hrvatska, Finska, 2016 / 110’
Režija: Danilo Šerbedžija, Rade Šerbedžija
Uloge: David Todorovski, Lucija Šerbedžija, Rade Šerbedžija, Mirko Nousiainen
Zoran, osmogodišnjak, junak je ove priče. Kroz njegove oči proživljavamo svu surovost rata, siromaštvo, patnju, razgledamo slike okupiranog Skoplja, grada koji su Nemci, uz pomoć bugarskih saveznika, okupirali 1942. godine.
KOMENTAR 1

KRALJICA ŠPANIJE / Queen of Spain
Španija, 2016 / 128’
Režija: Fernando Rodríguez Trueba
Uloge: Penelope Cruz, Cary Elwes, Mandy Patnikin

Pedesetih godina 20 veka, filmska diva Makarena Granada vraća se iz Holivuda u Španiju da snimi blokbaster pod nazivom Kraljica Španije, gde će udahnuti život Izabeli I od Kastilje. U Madridu, ne samo što će se ponovo sresti sa svojim starim prijateljima i kolegama, već će morati i da se bori sa još jednim diktatorskim režimom – režimom Fransiska Franka. Ovo je treća saradnja između Oskarovaca Truebe i Penelope Kruz.

TAJNI ZAPIS / The Secret Scripture
Irska, 2016 / 108’
Režija: Jim Sheridan

Uloge: Rooney Mara, Theo James, Aidan Turner, Jack Reynor, Eric Bana, Vanessa Redgrave Žena vodi dnevnik o svom produženom boravku u psihijatrijatrijskoj ustanovi.


GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM

EVA / Ewa
Izrael, 2016 / 86’
Režija: Haim Tabakman
Uloge: Efrat Ben-Zur, Gil Frank, Avi Kushnir

Eva, žrtva holokausta, ima srčano oboljenje; kako joj se zdravlje pogoršava, njen suprug Joel odlučuje da se posveti brizi o njoj. Sređujući dokumentaciju, on nailazi na zagonetnu staru bankarsku priznanicu o kojoj mu Eva ništa nije rekla.
KOMENTAR 1

GORAN
Hrvatska, 2016 / 90’
Režija: Nevio Marasović
Uloge: Franjo Dijak, Nataša Janjić, Janko Popović Volarić, Goran Bogdan, Bojan Navojec, Milan Štrljić, Edita Karađole, Filip Križan

Goran samo želi da vozi svoj taksi i pazi na svoju slepu suprugu Linu. Međutim, ljudi koji su mu bliski imaju sopstvene planove i snove, koji prete da ugroze njegov opušteni način života. U idiličnoj inscenaciji snežnog Gorskog Kotara, vatrene naravi lokalaca će se ispoljiti i ukrstiti.
KOMENTAR 1

HARTSTON / Hjartasteinn / Heartstone
Danska, Island, 2016 / 129’
Režija: Gudmundur Arnar Gudmundsson
Uloge: Baldur Einarsson, Blær Hinriksson, Diljá Valsdóttir, Katla Njálsdóttir

Tinejdžeri, Tor i Kristijan, proživljavaju turbulentno leto dok jedan pokušava da osvoji srce devojčice, a drugi otkriva da gaji nova osećanja prema najboljem drugu. Kako se leto završava i surova priroda Islanda ponovo nameće svoja pravila, dolazi vreme da se napusti igralište i suoči sa odrastanjem.

INVERZIJA / Varoonegi / Inversion
Iran, 2016 / 84’
Režija: Behnam Behzadi
Uloge: Sahar Dowlatshahi, Ali Mosaffa, Ali Reza Aghakhani

Nilufer živi u smogom obavijenom Teheranu. U kritičnoj porodičnoj situaciji, nalazi se rastrzana između odanosti porodici i sopstvenog života, ali i želje da ostvari vezu sa čovekom u koga je zaljubljena.
KOMENTAR 1

LAJLA M. / Layla M.
Holandija, Belgija, Nemačka, Jordan, 2016 / 98’
Režija: Mijke de Jong
Uloge: Nora El Koussour, Ilias Addab, Hassan Akkouch

Lajla je osamnaestogodišnja devojka iz Amsterdama, koja se u vremenu neprekidne terorističke opasnosti svakodnevno suočava sa sve većim podozrenjem prema njenom marokanskom poreklu. Nakon udaje za harizmatičnog Abdela i problema sa policijom, par mora da beži na Bliski Istok.
Tamo, međutim, Lajla dospeva u strogo patrijarhalnu sredinu, koja guši njenu potrebu da ima kontrolu nad sopstvenom sudbinom.
KOMENTAR 1

MALARIJA / Malaria
Iran, 2016 / 90’
Režija: Parviz Shahbazi
Uloge: Saghar Ghanaat, Saed Soheili, Azarkhsh Farahani, Azadeh Namtari

Otac i braća odlaze u Teheran da traže nestalu devojku. Oni, međutim, ne znaju da je ona zapravo pobegla sa svojim dečkom i da provodi vreme sa grupom uličnih muzičara. Nakon hapšenja vođe grupe, a ispunjena ljubavlju prema dečku, devojka kreće rizičnim putem...
KOMENTAR 1

NE GLEDAJ MI U TANJIR / Ne gledaj mi u pijat
Hrvatska, Danska, 2016 / 105’
Režija: Hana Jušić
Uloge: Mia Petričević, Nikša Butijer, Arijana Čulina, Zlatko Burić, Karla Brbić

Marijana radi dva posla kako bi izdržavala razmaženu, nezahvalnu porodicu. Kada stvari postanu nepodnošljive, ona počinje da iskušava sopstvene granice kroz susrete s nepoznatim muškarcima: ovaj, za nju nov ukus slobode navodi je da granice pomiče sve dalje.
KOMENTAR 1

NOĆNI ŽIVOT / Nočno življenje / Nightlife
Slovenija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, 2016 /85’
Režija: Damjan Kozole
Uloge: Pia Zemljič, Jernej Šugman, Marko Mandić

Jedne noći, poznatog advokata nalaze kako leži, potpuno izujedanog, na trotoaru jedne od glavnih ulica u Ljubljani. Lekari u Urgentnom centru bore se za njegov život, dok se njegova žena, u šoku, suočava sa svojim najgorim strahovima.
KOMENTAR 1

PIKOVA DAMA / Pikovaya dama / Queen of Spades
Rusija, 2016 / 120’
Režija: Pavel Lungin
Uloge: Kseniya Rappaport, Ivan Yankovskiy, Igor Mirkurbanov, Mariya Kurdenevich

Nekadašnja operska diva želi da se pokloni publici, poslednji put i kruniše karijeru još jednim trijumfom na sceni u operi Čajkovskog koja je jednom proslavila. Ne bira sredstva da bi to ostvarila.
KOMENTAR 1

TOPLOTNI UDAR / Suntan
Grčka, Nemačka, 2016 / 104’
Režija: Argyris Papadimitropoulos
Uloge: Makis Papadimitriou, Elli Tringou, Milou Van Groessen, Dimi Hart

Sa dolaskom leta, mirno grčko ostrvo Antiparos pretvara se u rascvetalo, divlje mesto za odmor, sa nudističkim plažama i Iudim žurkama. Kostis, introvertni sredovečni doktor, upoznaje devetnaestogodišnju Anu i njene prijatelje, koji ga izvlače iz njegove ljušture i vode u provod. Kostis je zanesen lakomislenom, neobuzdanom Anom, koja živi u svetu bez odgovornosti, prepuštajući se hedonizmu.
KOMENTAR 1

CRNI VETAR / Reseba / The Dark Wind
Irak, Sirija, Nemačka, Katar, 2016 / 92’
Režija: Hussein Hassan Ali
Uloge: Rekish Shahbaz, Dimen Zandi, Maryam Boobani, Adil Abdulrahman, Imad Lezgin

Reko i Pero, mladi par pripadnika naroda Jazida, upravo je objavio veridbu. Dok je Reko na poslu, borci Islamske države napadaju njihovo selo u kurdistanskom regionu Šingal u Iraku i odvode Pero u ropstvo, zajedno sa drugim mladim ženama. Reko je konačno pronalazi u Siriji i brine se o njoj s mnogo ljubavi, ali stid i posledice silovanja imaju poražavajući uticaj na međusobni odnos mladog para.

(M)UČENIK / (M)uchenik / The Student
Rusija, 2016 / 118’
Režija: Kirill Serebrennikov
Uloge: Petr Skvortsov, Viktoriya Isakova, Yuliya Aug

Venjamin, srednjoškolac, uznermirio je svojim pitanjima majku, vršnjake i čitavu školu. Mogu li devojke da idu na časove plivanja u bikiniju? Da li u školi ima mesta za seksualno obrazovanje? Da li teoriju evolucije treba izučavati kao deo prirodnih nauka? Odrasli ne mogu da izađu na kraj sa uverenjima mladića koji se čvrsto drži Biblije. Samo Jelena, njegova nastavnica biologije, izazvaće ga na njegovom sopstvenom terenu.

OVI DANI / Questi giorni / These Days
Italija, 2016 / 120’
Režija: Giuseppe Piccioni
Uloge: Laura Adriani, Margherita Buy, Giulio Corso, Mina Đukić

Četiri prijateljice, Katerina, Liliana, Ana i Anđela žive u malom gradu u italijanskoj provinciji. Kada Katerina prihvati poslovnu ponudu renomiranog hotela u Beogradu, njene tri prijateljice odlučuju da joj se pridruže.

UČITELJICA / Uchitelka / The Teacher
Slovačka, Češka, 2016 / 102’
Režija: Jan Hřebejk
Uloge: Zuzana Mauréry, Peter Bebjak, Zuzana Konečná, Csongor Kassai, Éva Bandor

Nova profesorka škole u komunističkoj Bratislavi ima jake veze u Partiji; roditelji se osećaju ugroženo i moraju sebi postaviti pitanje: da li će se usuditi da se bore protiv nje, za svoja uverenja, ili će ćutati i održavati status quo?
KOMENTAR 1

TORIL
Francuska, 2016 / 84’
Režija: Laurent Teyssier
Uloge: Vincent Rottiers, Bernard Blancan, Karim Leklou, Gérard Meylan

U pokušaju da spasi porodično imanje od bankrota, Filip iznosi Hozeu, lokalnom narko-dileru, poslovni predlog...
KOMENTAR 1

GLAVNI PROGRAM VAN KONKURENCIJE

FRANC / Frantz
Francuska, Nemačka, 2016 / 113’
Režija: François Ozon
Uloge: Pierre Niney, Paula Beer, Ernst Stötzner, Marie Gruber

Po završetku I svetskog rata mlada Nemica koja žali za poginulim verenikom u Francuskoj na groblju sreće tajanstvenog Francuza koji dolazi da položi cveće na njegov grob.

RAJ / Ray / Paradise
Rusija, Nemačka, 2016 / 130’
Režija: Andrei Konchalovskiy
Uloge: Julia Vysotskaya, Christian Clauss, Philippe Duquesne, Victor Sukhorukov, Peter Kurt

Film donosi potresnu priču o tri ličnosti – Olgi, ruskoj aristokratskoj imigrantkinji i pripadnici francuskog Pokreta otpora, Žilu, francuskom nacističkom kolaboracionisti i Helmutu, visokom nemačkom oficiru, čiji se putevi ukrštaju usred ratnih razaranja. Snimljen u crno-beloj tehnici, sa
izrazitom aromom kinematografije Zlatnog doba, ovaj film elegantno slika ratnu stvarnost i posledice učinjenih izbora.

PATERSON
Francuska, Nemačka, SAD, 2016 / 118’
Režija: Jim Jarmusch
Uloge: Adam Driver, Golshifteh Farahani, Helen-Jean Arthur

Svakog dana Paterson, vozač autobusa, prolazi istu rutinu: vozi dnevnu rutu, posmatrajući grad kako se razliva kroz prozore, slušajući delove razgovora koji teku oko njega; zapisuje poeziju u beležnicu; šeta psa; svraća u bar i vraća se kući svojoj supruzi, Lori, čiji se život, za razliku od njegovog, konstantno menja.

ROĐENJE JEDNE NACIJE / The Birth Of A Nation
SAD, 2016 / 117’
Režija: Nate Parker
Uloge: Nate Parker, Armie Hammer, Penelope Ann Miller, Jackie Earle Haley

Rođenje jedne nacije prati Neta Tarnera, pismenog roba i propovednika, čiji vlasnik, koji se našao u novčanim problemima, prihvata ponudu da iskoristi Netove propovedi kako bi držao podbunjene robove pod kontrolom. Međutim, nakon što posvedoči užasnim zverstvima Net organizuje pobunu u
nadi da će povesti svoj narod u slobodu.

POČASNI GRAĐANIN / El ciudadano ilustre / The Distinguished Citizen
Argentina, Španija, 2016 / 118’
Režija: Mariano Cohn, Gastón Duprat
Uloge: Oscar Martínez, Dady Brieva, Andrea Frigerio, Nora Navas, Gustavo Garzón

Pisac Danijel Mantovani, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, prihvata poziv da poseti svoj rodni grad u Argentini, koji je predstavljao inspiraciju za sve njegove knjige, i primi odlikovanje Počasnog građanina. Ali, povratak kući pokazaće se kao velika greška. Očekujte neočekivano, kada ste koristili stvarne ljude kao likove u svojim romanima!
KOMENTAR 1

DRUGA STRANA NADE / Toivon tuolla puolen / The Other Side of Hope
Finska, 2017 / 98’
Režija: Aki Kaurismäki
Uloge: Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Simon Al-Bazoon

Priča o ukrštenim putevima finskog putujućeg trgovca i sirijskog izbeglice.

TRGOVAČKI PUTNIK / Forushande / The Salesman
Iran, Francuska, 2016 / 125’
Režija: Asghar Farhadi
Uloge: Taraneh Alidoosti, Shahab Hosseini, Mina Sadati, Babak Karimi

Lošim sledom događaja, bivši „klijent“ nekadašnje javne kuće u kojoj sada žive Rana i Emad, mladi bračni par, svraća tu jedne noći dok se Rana kupa sama u kupatilu, a posledice ovog događaja potpuno će poremetiti miran život ovog para.

NOŽ U NAŠIM LEĐIMA / Trespass Against Us
Velika Britanija, 2016 / 99’
Režija: Adam Smith
Uloge: Michael Fassbender, Brendan Gleeson, Lyndsey Marshal, Georgie Smith

Čovek pokušava da pronađe način da pobegne od kriminalnog načina života svoje porodice.
KOMENTAR 1

SRPSKI FILM

AFTERPARTI
Srbija, 2017 / 100’
Režija: Luka Bursać
Uloge: Rade Ćosić, Nikola Šurbanović, Jana Milosavljević, Vladimir Gvojić, Dragan Jovanović, Slobodan Beštić, Lidija Vukićević, Slobodan Beštić

Mare radi kao barmen u poznatom beogradskom klubu, a mašta da postane glumac. Njegova devojka i čitava okolina smatraju da je on već zvezda, a on veruje da ga uspeh tek čeka. Jednoga dana prijavljuje se na kasting za kultnu seriju i ubrzo dobija poziv koji će mu promeniti život.
KOMENTAR 1

DNEVNIK MAŠINOVOĐE
Srbija, 2016 / 85’
Režija: Miloš Radović
Uloge: Lazar Ristovski, Mirjana Karanović, Petar Korać, Jasna Đuričić, Nina Janković

Svaki mašinovođa, tokom svoje profesionalne karijere, nenamerno ubije 20-30 ljudi. Žrtve su obično samoubice, nepažljivi, pijani, ili samo odsutni ljudi. Oslobođenost krivice za nebrojene žrtve - čini ove masovne ubice grupom ljudi sa posebnim mentalnim i psihološkim profilom. Ovo je priča o njima.
KOMENTAR 1
KOMENTAR 2

INKARNACIJA
Srbija, 2016 / 82’
Režija: Filip Kovačević
Uloge: Stojan Đorđević , Dača Vidosavljević, Sten Zendor, Vidan Dojčinović, Bogdan Petrović, Dejan Cicmilović, Tihomir Stanić, Žarko Stepanov

Čovek se budi na trgu nepoznatog grada, iznova i iznova. Svaki pokušaj da pobegne četvorici maskiranih ljudi završava se njegovom smrću. Kroz neprekidnu poteru pokušava da otkrije svoj identitet i sazna ko mu je smestio ubistvo.
KOMENTAR 1

JESEN SAMURAJA
Srbija, 2016 / 117’
Režija: Danilo Bećković
Uloge: Petar Strugar, Hristina Popović, Nikola Kojo, Sergej Trifunović, Petar Novićević, Andrija Milošević, Vesna Trivalić

Nekadašnji veliki talenat za karate, Vladica, ima novu porodicu o kojoj želi da se brine, ali shvata da ne ume da radi ništa osim karatea. Njegova potraga za poslom koji bi mu omogućio da brine o porodici koju je upravo počeo da stvara, dovodi ga u niz urnebesnih situacija.

REKVIJEM ZA GOSPOĐU J.
Srbija, 2017 / 93’
Režija: Bojan Vuletić
Uloge: Mirjana Karanović, Srđan – Žika Todorović, Boris Isaković, Jovana Gavrilović, Boris Isaković, Vučić Perovic

Gospođa J. odlučuje da se ubije i počinje da vrši pripreme – međutim, ne može da dobije jedan overen dokument koji joj je potreban da bi unapred pripremila potrebnu papirologiju.
KOMENTAR 1

SVI SEVERNI GRADOVI
Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, 2016 / 100’
Režija: Dane Komljen
Uloge: Boban Kaluđer, Boris Isaković, Dane Komljen

Boban i Boris žive u napuštenom kompleksu gotovo identičnih bungalova, okruženi zalutalim magarcima, plastičnim bocama i crvenim bobicama, divljom trskom, visokim drvećem i sezonskim radnicima. Dolazak nekog novog u ovaj osamljeni prostor preokreće njihovu uhodanu svakodnevicu.
KOMENTAR 1
KOMENTAR 2


VETAR
Srbija, 2016 / 70’
Režija: Tamara Drakulić
Uloge: Tamara Stajić, Eroll Bilibani, Darko Kastratović, Tamara Pjević

Šesnaestogodišnja Mina leto provodi na Adi Bojani, sa ocem i njegovom devojkom. Lenja i apatična, Mina je potpuno nezainteresovana za sve što je okružuje. Uprkos samoj sebi, zaljubljuje se u kajt-surfera, Sašu, koji je stariji od nje i ima devojku. Ljubavni trougao bez očiglednih posledica ostavlja dubok ožiljak na adolescentskom univerzumu.
KOMENTAR 1
KOMENTAR 2


FEST 45

7:19
Meksiko, 2016 / 94’
Režija: Jorge Michel Grau
Uloge: Carmen Beato, Demián Bichir, Héctor Bonilla, Octavio Michel

Bilo je 7.19 časova izjutra kad je Meksiko Siti potresao najkatastrofalniji zemljotres u istoriji te zemlje. Film priča priču o nekoliko preživelih, iz različitih društvenih slojeva, koji pokušavaju da prežive dok čekaju pomoć.

AMERIČKA DRAGA / American Honey
Velika Britanija, SAD, 2016 / 163’
Režija: Andrea Arnold
Uloge: Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough, McCaul Lombardi, Arielle Holmes

Tinejdžerka koja nema ništa da izgubi pridružuje se ekipi putujućih prodavaca novina, odjednom se zatičući u vihoru žurki, izvrdavanja zakona i mladalačke ljubavi, dok sa bandom buntovnika putuje američkim srednjim zapadom.

AMERIČKA PASTORALA / American Pastoral
SAD, 2016 / 108’
Režija: Ewan McGregor
Uloge: Ewan McGregor, Jennifer Connelly, Dakota Fanning, Peter Riegert, Rupert Evans, Uzo Aduba, Molly Parker, David Strathairn

Film, zasnovan na romanu dobitnika Pulicerove nagrade Filipa Rota, slika vreme velikih političkih previranja i kao posledicu, rušenje američke porodice i „američkog sna“. Savršen porodični život Sejmora „Šveđanina“ Levova okreće se naglavačke kada se njegova kćerka tinejdžerka politički radikalizuje i učestvuje na jednom protestnom skupu protiv rata u Vijetnamu, sa fatalnim
posledicama.

ODABRANE ŽENE / Certain Women
SAD, 2015 / 107’
Režija: Kelly Reichardt
Uloge: Laura Dern, Kristen Stewart, Michelle Williams, Lily Gladstone

Film se sastoji od tri povezane priče o nezavisnim ženama iz Montane koje pokušavaju da razumeju i oblikuju svet oko sebe. Rajhartova koristi pejzaž i njegovu tišinu kao spektakularnu pozadinu ovih melanholičnih suptilnih priča.

PORICANJE / Denial
SAD, 2016 / 110’
Režija: Mick Jackson
Uloge: Rachel Weisz, Tom Wilkinson, Timothy Spall

Zasnovan na hvaljenoj knjizi Debore Lipštat Istorija suđenja: Moj dan u sudu sa negatorom holokausta, film govori o pravnoj borbi ove istoričarke protiv Dejvida Irvinga, koji ju je optužio za klevetu kada ga je ona proglasila negatorom holokausta. U engleskom pravnom sistemu, teret dokazivanja je na optuženom, tako da su Lipštatova i njen pravni tim morali da dokazuju osnovnu
istinu da se holokaust dogodio.
KOMENTAR 1

PO CENU ŽIVOTA / Hell or High Water
SAD, 2016 / 102’
Režija: David Mackenzie
Uloge: Jeff Bridges, Dale Dickey, Ben Foster, Chris Pine, William Sterchi

Razvedeni, nezaposleni radnik u naftnoj industriji Tobi Hauard i njegov brat, bivši robijaš, pribegavaju očajničkom prestupu kako bi spasli porodično imanje u Zapadnom Teksasu. Međutim, teksaški rendžer Markus Hamilton i njegov zamenik i partner sumnjaju na njih…
KOMENTAR 1

NEVIDLJIVI FAKTORI / Hidden Figures
SAD, 2016 / 127’
Režija: Theodore Melfi
Uloge: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner, Kirsten Dunst

Baziran na neverovatno istinitim životnim pričama tri žene, poznate kao „ljudski kompjuteri“, film prati grupu matematičarki Afroamerikanki, koja će se  ispostaviti kao mozak jedne od najvećih operacija američkog svemirskog programa u istoriji.

NEIZVESNA BITKA / In Dubious Battle
SAD, 2016 / 110’
Režija: James Franco
Uloge: Nat Wolff, James Franco, Vincent D’Onofrio, Selena Gomez

Na kalifornijskim plantažama jabuka devetsto sezonskih radnika bune se protiv zemljoposednika. Grupa dobija novu snagu, postajući sve veća i opasnija. Film je ekranizacija dela Pulicerom i Nobelovom nagradom ovenčanog pisca Džona Stajnbeka.

TO JE SAMO KRAJ SVETA / Juste la fin du monde / It’s Only the End of the World
Kanada, Francuska, 2016 / 97’
Režija: Xavier Dolan
Uloge: Nathalie Baye, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux

Nakon dvanaest godina odsustva, Luj, pisac, vraća se u svoj rodni grad, planirajući da kaže porodici da je neizlečivo bolestan. Kako netrpeljivost raste, razbuktavaju se prepirke i svađe, podstaknute usamljenošću i sumnjom, dok sve pokušaje saosećanja guši ljudska nesposobnost da slušaju i vole.
KOMENTARI 1

MANČESTER NA MORU / Manchester by the Sea
SAD, 2016 / 137’
Režija: Kenneth Lonergan
Uloge: Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler, Gretchen Mol, Lucas Hedges

Li Čendler vodi usamljenički život kao kućepazitelj u jednoj maloj zgradi u predgrađu Bostona. Kada njegov voljeni stariji brat iznenada umre, on saznaje, na svoje zaprepašćenje, da je imenovan za zakonskog staratelja svog nećaka, 16-godišnjeg tinejdžera Patrika. Nevoljni povratak u rodni grad Mančester na Moru primorava Lija da se suoči sa svojim vedrim i bolnim uspomenama.
KOMENTAR 1

MESEČINA / Moonlight
SAD, 2016 / 111’
Režija: Barry Jenkins
Uloge: Mareshala Ali, Shariff Earp, Duan Sanderson, Alex R. Hibbert, Janelle Monáe, Naomie Harris

Bezvremena priča o otkrivanju sebe i vezama među ljudima, Mesečina prati životni put tamnoputog mladića, od detinjstva do zrelosti, i njegovu borbu da pronađe svoje mesto u svetu, odrastajući u opasnom delu Majamija.
KOMENTAR 1

NE IGRAJ SE S ĐAVOLOM / Play the Devil
Trinidad i Tobago, 2016 / 89’
Režija: Maria Govan
Uloge: Petrice Jones, Gareth Jenkins, Penelope Spencer

Smešten u vreme mističnog Karnevala koji se održava svake godine u Trinidadu i Tobagu, film govori priču o nadarenom mladiću suočenom sa teškoćama koji postaje predmet interesovanja starijeg, dobronamernog biznismena.

POVRATAK ZA MONTAUK / Return To Montauk
Nemačka, 2017
Režija: Volker Schlöndorff
Uloge: Stellan Skarsgård, Nina Hoss, Niels Arestrup, Susanne Wolff, Bronagh Gallagher

Pisac Maks Corn dolazi u Njujork radi promocije svog najnovijeg romana. Slučajno ponovo sreće svoju nekadašnju ljubav Rebeku, koja je bila inspiracija za nastanak ove knjige. Oni odlučuju da odu u Montok, udaljenu ribarsku luku na Long Ajlendu, gde se nekad razbuktala njihova strast – mesto nade i uspomena, u kome otkrivaju ono što je najvažnije u životu.

PRAVILA NE VAŽE / Rules Don’t Apply
SAD, 2016 / 127’
Režija: Warren Beatty
Uloge: Lily Collins, Paul Sorvino, Matthew Broderick, Annette Bening, Warren Beatty

Holivud, 1958. Perspektivna mlada glumica i njen mladi vozač zaljubljuju se jedno u drugo uprkos pravilima kompanije, optimistično se boreći s apsurdnim ekscentričnostima nepredvidljivog šefa, milijardera Hauarda Hjuza.
KOMENTAR 1

SO I VATRA / Salt and Fire
Francuska, SAD, Nemačka, Meksiko, 2016 / 98’
Režija: Werner Herzog
Uloge: Michael Shannon, Veronica Ferres, Gael García Bernal

Profesorka Laura Zomerfeld stiže u Boliviju da ispita ekološku katastrofu u slanoj pustinji Diablo Blanko. Lauru i njen tim kidnapuje bezočni šef velike kompanije koga smatraju odgovornim za katastrofu. Ubrzo nakon toga, njihov kidnaper ostavlja Lauru usred neplodnog predela sa minimumom sredstava za preživljavanje, da bi se potom vratio sa novostima o vulkanu koji počinje
da pokazuje znake erupcije.


FOKUS EVROPA

ILUZIJE / Powidoki / Afterimage
Poljska, 2016 / 98’
Režija: Andrzej Wajda
Uloge: Boguslaw Linda, Aleksandra Justa, Bronislawa Zamachowska, Zofia Wichlacz

Andžej Vajda vraća se sa strastvenim biografskim filmom o avangardnom umetniku, Vladislavu Stržeminskom, koji se borio protiv staljinističke rigidnosti i sopstvenog invaliditeta kako bi unapredio svoja progresivna shvatanja umetnosti.

GRAD NEUPADLJIVE SVETLOSTI / City of Tiny Lights
Velika Britanija, 2016 / 117’
Režija: Pete Travis
Uloge: Riz Ahmed, Billie Piper, James Floyd, Cush Jumbo

U vrvećem, multikulturalnom metropolisu kakav je današnji London, naizgled jasan slučaj nestale osobe odvešće privatnog detektiva u opasan svet religijskog fanatizma i političkih intriga.

OKLEVANJE / Terredüt / Clair-obscur
Poljska, Turska, Francuska, Nemačka, 2016 / 105’
Režija: Yeşim Ustaoğlu
Uloge: Mehmet Kurtulus, Metin Akdülger, Okan Yalabik

Dve Turkinje – jedna potlačena seksističkom tradicijom, druga oslobođena modernim običajima – imaju više toga zajedničkog nego što se čini.

JOTA DE SAURA
Španija, 2016 / 90’
Režija: Carlos Saura
Uloge: Ara Malikian, Sara Baras, Carlos Núñez

Karlos Saura još jednom je stao iza kamere da bi nam dočarao svet španske muzike – ovog puta o tradicionalnom žanru i plesu hoti. Film predstavlja putovanje kroz ovu umetnost, od korena i osnova, pa sve do pogleda u budućnost čarobne muzike.

LEJDI MAGBET / Lady Macbeth
Velika Britanija, 2016 / 89’
Režija: William Oldroyd
Uloge: Florence Pugh, Naomi Ackie, Cosmo Jarvis, Paul Hilton, Chris Fairbank, Golda Rosheuvel and Rebecca Manly

Ruralna Engleska 1865. godine. Katarinu guši brak bez ljubavi sa ogorčenim čovekom duplo starijim od nje. Kada uplovi u strasnu vezu sa mladim radnikom na suprugovom imanju u njoj se rađa snaga, tako silovita da neće prezati ni od čega da po svaku cenu dobije ono što želi.

MINSKO POLJE / Under sandet / Land of Mine
Danska, Nemačka, 2015 / 100’
Režija: Martin Zandvliet
Uloge: Roland Møller, Louis Hofmann, Joel Basman

Nakon kraja II svetskog rata, nemački ratni zarobljenici ostaju u Danskoj da bi razminirali obalu. Zapovednik zarobljeničke grupe teško održava neprijateljski odnos prema dečacima toliko mladim da bi mogli da mu budu sinovi.
KOMENTAR 1

NOKTURAMA / Nocturama
Francuska, Nemačka, Belgija, 2016 / 130’
Režija: Bertrand Bonello
Uloge: Finnegan Oldfield, Vincent Rottiers, Hamza Meziani, Manal Issa

Film detaljno prati grupu mladih ljudi, umornih od društva u kome žive, dok planiraju i izvršavaju seriju terorističkih napada u Parizu, nakon čega se povlače u luksuznu robnu kuću kako bi se sakrili.
KOMENTAR 1

POTPUNI STRANCI / Perfetti sconosciuti / Perfect Strangers
Italija, 2016 / 97’
Režija: Paolo Genovese
Uloge: Giuseppe Battiston, Anna Foglietta, Marco Giallini, Edoardo Leo

Sedmoro starih prijatelja okupljaju se na večeri. Kada odluče da podele među sobom sadržaj svih poruka, mejlova i poziva koje primaju, mnoge tajne počinju da se otkrivaju i ravnoteža počinje da se narušava.
KOMENTAR 1
KOMENTAR 2

CRNI PERIKLE / Pericle il nero
Italija, 2016 / 104’
Režija: Stefano Mordini
Uloge: Riccardo Scamarcio, Marina Foïs, Gigio Morra

Mafijaš doživljava prosvetljenje kad se zaljubi u jednu ženu, i odlučuje da promeni svoj način života.
KOMENTAR 1

LIČNI KUPAC / Personal Shopper
Francuska, Nemačka, 2016 / 105’
Režija: Olivier Assayas
Uloge: Kristen Stewart, Lars Eidinger, Sigrid Bouaziz, Anders Danielsen Lie

Film priča priču o duhovima koja se odvija u modnom podzemlju Pariza.

ČOVEK SA HILJADU LICA / El hombre de las mil caras / Smoke & Mirrors
Španija, 2016 / 123’
Režija: Alberto Rodríguez
Uloge: José Coronado, Eduard Fernández

Ovo je priča o čoveku koji je zavarao čitavu državu. Priča o prevarama i uljezima, bazirana na istinitim događajima i na jednom od najintrigantnijih likova poslednjih decenija: špijunu Fransisku Paezi.
KOMENTAR 1

DIVNI DANI U ARANHUEZU / Les beaux jours d’Aranjuez / The Beautiful Days of Aranjuez
3D / Francuska, Nemačka, Portugalija, 2016 / 97’
Režija: Wim Wenders
Uloge: Reda Kateb, Sophie Semin, Jens Harzer, Nick Cave, Peter Handke

Divan letnji dan. Vrt. Terasa. Žena i muškarac sede za stolom pod drvećem, uz lagani povetarac. U daljini, na širokom obzorju, siluete Pariza. Počinje razgovor: pitanja i odgovori između žene i muškarca – o sekusalnim iskustvima, detinjstvu, uspomenama, srži leta i razlici između muškaraca i žena.

PLESAČICA / La danseuse / The Dancer
Francuska, Belgija, Češka, 2016 / 108’
Režija: Stéphanie Di Giusto
Uloge: Soko, Gaspard Ulliel, Mélanie Thierry, Lily-Rose Depp

Loi Fuler bila je zvezda „Foli Beržera” početkom dvadesetog veka i inspiracija Tuluz-Lotreku i braći Limijer. Film je izgrađen oko njenog komplikovanog odnosa sa štićenicom i rivalkom, Izadorom Dankan.

NEVIDLJIVI SVEDOK / Contratiempo / The Invisible Guest
Španija, 2017 / 106’
Režija: Oriol Paulo
Uloge: Mario Casas, Bárbara Lennie, Francesc Orella, José Coronado
Film prati mladog biznismena koji se budi u hotelskoj sobi zaključanoj iznutra, sa lešom ljubavnice u krevetu. Unajmljuje prestižnog advokata i oni tokom jedne noći, u frenetičnoj trci s vremenom, ulažu zajedničke napore da dokuče šta se dogodilo.
KOMENTAR 1

SIN OCA SVOG / Le fils de Jean / A Kid
Francuska, Kanada, 2016 / 98’
Režija: Philippe Lioret
Uloge: Pierre Deladonchamps, Gabirel Arcand, Catherine de Léan, Marie-Thérèse Fortin

Matje nikad nije upoznao svog oca. Majka mu je uvek govorila da je plod veze “za jednu noć”. Jednog jutra u Parizu dobija poziv iz Kvebeka kojim mu je javljeno da mu je otac preminuo.
KOMENTAR 1

KUĆA KRALJEVOG NAMESNIKA / Viceroy’s House
Velika Britanija, Indija, 2017 / 106’
Režija: Gurinder Chadha
Uloge: Gillian Anderson, Michael Gambon, Om Puri, Manish Dayal

Godine 1974. Lord Mauntbaten zauzima mesto poslednjeg vicekralja, zaduženog da vrati Indiju indijskom narodu. On živi u kući koja je bila dom britanskih vladara, dok 500 sluga, Indusa, muslimana i sika, živi na donjem spratu.

VIKING
Rusija, 2016 / 143’
Režija: Andrey Kravchuk
Uloge: Anton Adasinsky, Aleksandr Armer, Vilen Babichev, Rostislav Bershauer

Nakon smrti svog oca, Svjatoslava I, vladara zemlje, mladi vikinški knez Vladimir od Novgoroda odlazi u egzil. Odlučuje da okupi moćnu armadu kako bi povratio Novgorod od Jaropolka i suočio se sa vizantijskom vojskom.
KOMENTAR 1

LJUBAV NIJE STRANAC / ENAS ALLOS KOSMOS / WORLDS APART
Grčka, 2015 / 113’
Režija: Christoforos Papakaliatis
Uloge: J. K. Simmons, Christoforos Papakaliatis, Andrea Osvárt, Maria Kavoyianni, Tawfeek Barhom, Niki Vakali

U centru priče su tri ljubavna para u kojima je jedan partner Grk a drugi stranac. Svaki par prikazuje jednu generaciju, a njihovo zaljubljivanje dešava se u doba društvenih i ekonomskih potresa u Južnoj Evropi. Na kraju se sve tri priče spajaju u jednu.

SPECIJALNE PROJEKCIJE


76 MINUTA I 15 SEKUNDI SA ABASOM KJAROSTAMIJEM /
76 Minutes and 15 Seconds with Abbas Kiarostami
Iran, 2016 / 76’
Režija: Seifollah Samadian
Uloge: Abbas Kiarostami, Juliette Binoche, Massoud Kimiai, Jafar Panahi

Cilj ovog dokumentarca je podeliti 76 minuta i 15 sekundi neotkrivenih momenata Kjarostamijevog života i rada, kako bi se proslavilo 76 godina i 15 dana njegovog kreativnog putovanja.

HJUSTON, IMAMO PROBLEM! / Houston, We Have A Problem!
Nemačka, Katar, Slovenija, Hrvatska, 2016 / 88’
Režija: Žiga Virc
Uloge: Božidar Smiljanić, Branka Šelić, Majkl Manske

Ovaj intrigantan igrano-dokumentarni film istražuje mit o tajnoj američkoj kupovini kontroverznog jugoslovenskog svemirskog programa početkom šezdesetih godina prošlog veka, vrednoj nekoliko milijardi dolara.
KOMENTAR 1
KOMENTAR 2

S KAO STENLI / S Is For Stanley
Italija, 2015 / 78’
Režija: Alex Infascelli
Uloge: Emilio D’Alessandro, Alex Infascelli, Janette Woolmore

Emilio D’Alesandro je bio lični vozač Stenlija Kjubrika i njegov prijatelj punih trideset godina. Između njih je postojao prisan odnos kao nijedan drugi u Kjubrikovom životu. Film ispituje taj odnos iz Alesandrove perspektive, pružajući nam svež i uzbudljiv pogled na Kjubrikovu ličnost.
KOMENTAR 1

VODI ME KUĆI / Take Me Home
Iran, 2016 / 16’
Režija: Abbas Kiarostami
Uloge: Biagio di Tonno

Abas Kjarostami nosi svoju kameru na jug Italije i predstavlja nam divan, razigran snimak uličica i stepenica. Ovaj kratki film je poslednje Kjarostamijevo delo.

SLEPI PUTNIK NA BRODU LUDAKA
Srbija, 2016 / 102’
Režija: Goran Marković
Uloge: Igor Đorđević, Tihomir Stanić, Aleksandar Đurica, Maša Dakić, Radoje Čupić, Jelena Đokić

Znameniti srpski pripovedač Petar Kočić proveo je poslednji period života u duševnoj bolnici na Guberevcu, u Beogradu pod austrijskom okupacijom, 1916. godine. Životi lekara, osoblja i pacijenata u ludnici, na tragikomičan način, grade metaforu o životu „na slobodnoj teritoriji Guberevac“. Zaplet nastaje kada se u bolnici pojavi Kočićev stari protivnik iz Bosne i Hercegovine, koji sada vidi priliku da se napokon osveti onome koga smatra odgovornim za sve svoje poraze.
KOMENTAR 1


TRANSMANIA
Hrvatska, 2016 / 93’
Režija: Dalibor Matanić, Sonja Tarokić, Hana Jušić, Bobo Jelčić, Zvonimir Jurić, Vlatka Vorkapić, Jasna Zastavniković, Filip Šovagović, Ivan Salaj, Sara Hribar, Tanja Golić, Petar Orešković, Stanislav Tomić, Edi Mužina, Ivan Sikavica
Uloge: Frano Mašković, Lana Barić, Goran Bogdan, Jadranka Đokić, Milivoj Beader, Nikša Marinović, Ivana Krizmanić, Žarko Radić

Transmania je film petnaest reditelja. Svaki je snimao petominutni nastavak priče tek nakon pogledanog samo zadnjeg minuta prethodnog. Na taj način stvoren je niz nepredvidivih situacija koje drže gledaoce u potpunoj neizvesnosti i neprekidnom iščekivanju.

NOVINE
Hrvatska, 2016 / 2x45’
Režija: Dalibor Matanić
Uloge: Branka Katić, Trpimir Jurkić, Goran Marković, Olga Pakalović, Dragan Despot, Zijad Gračić

Mariju Kardumu, uticajnom građevinskom tajkunu, odjednom se jako žuri da preuzme Novine jer je mladi novinar Andrej Marinković počeo da se bavi istraživanjem tajanstvene saobraćajne nesreće s kojom je budući vlasnik tesno povezan. Nagla promena vlasništva pokreće i unutrašnja previranja u
redakciji izazvana željom za moći, taštinom i ambicijama.


FEST PLAZMA

TORBA PUNA SEĆANJA / Un sac de billes / A Bag of Marbles
Francuska, Kanada, 2017 / 110’
Režija: Christian Duguay
Uloge: Dorian Le Clech, Batyste Fleurial, Patrick Bruel, Elsa Zylberstein

U okupiranoj Francuskoj, Moris i Žozef, dva brata, mlada Jevrejina, nalaze se ostavljeni da se sami snalaze, i u toj nemogućoj situaciji pokazuju domišljatost, hrabrost i lukavost kako bi izbegli neprijateljsku invaziju i pokušavaju da ponovo ujedine porodicu.

MOJ ŽIVOT KAO TIKVICA / Ma vie de Courgette / My Life as a Zucchini
Francuska, Švajcarska, 2016 / 66’
Režija: Claude Barras
Uloge: Gaspard Schlatter, Sixtine Murat, Paulin Jaccoud, Michel Vuillermoz, Raul Ribera

Nakon smrti majke alkoholičarke, devetogodišnji Ikar dospeva u dom za nezbrinutu decu. Nadimak Kuržet (Tikvica), koji mu je dala majka, podsetnik je na njegov nekadašnji život. On uskoro saznaje da su druga deca u domu doživela slična traumatična iskustva. Uz pomoć druge dece i plemenitog policajca Rejmona, Kuržet počinje da gradi svoj život iznova, postepeno pronalazi utehu i biva prihvaćen u svom novom domu.

NIKA
Slovenija, 2016 / 90’
Režija: Slobodan Maksimović
Uloge: Ylenia Mahnič, Marjuta Slamič, Benjamin Krnetić, Nenad Tokalić

Film je priča o sedamnaestogodišnjoj gimnazijalki koja vozi gokart i sanja da jednog dana postane vozačica Formule 1. Zbog tragične smrti oca, majka joj zabranjuje da trenira karting, zbog čega dolazi do narušavanja njihovih odnosa.
KOMENTAR 1

CRVENA KORNJAČA / La Tortue Rouge / The Red Turtle
Francuska, Belgija, Japan, 2016 / 80’
Režija: Michael Dudok de Wit

Našavši se na pustom ostrvu posle pretrpljenog brodoloma, usamljeni čovek se bori da nađe svoje mesto u tom novom svetu. Opasnost vreba iz najmanjih pukotina, svaka izolovana pećina je i potencijalni grob. Čovek pametno koristi šumsko bogatstvo da izgradi splav, ali svaki njegov pokušaj bekstva sprečava ogromna kornjača koja kao da ga primorava da ostane.
KOMENTAR 1


GRANICE

IZBAVI NAS / Liberami / Libera nos
Italija, Francuska, 2016 / 89’
Režija: Federica di Giacomo

Svake godine u Italiji i širom sveta sve veći broj ljudi tvrdi da su zaposednuti Satanom. Otac Kataldo je jedan od najtraženijih egzorcista na Siciliji i drugde, koji je poznat po svom neumornom borbenom duhu. Ovo je priča o praksi egzorcizma i pitanjima svakodnevnog života ljudi: kontrasti između drevnih tradicija i modernih navika, između svetog i svetovnog, susreću se u ovom impresivnom dokumentarcu.
KOMENTAR 1

ROKO / Rocco
Francuska, 2016 / 105’
Režija: Thierry Demaizière, Alban Teurlai
Učesnici: Rocco Siffredi, Mark Spiegler, James Deen, John Stagliano, Kelly Stafford, Abella Danger

Roko Sifredi je živa legenda porno industrije. Tokom trideset godina obavljanja te profesije, Roko je istraživao svaku fantaziju ljudske duše, prepuštajući se najneobuzdanijim raskalašnostima. Došlo je, međutim, vreme da ova ikonička figura seksa okači rukavice o klin. Za poslednju scenu svoje karijere
Roko je izabrao ovaj dokumentarac.

KOMENTARI 1

SAFARI
Austrija, Danska, 2016 / 91’
Režija: Ulrich Seidl

U ovom dokumentarcu reditelj Ulrih Zajdl približava gledaocima afrički safari, fokusirajući se na bele turiste, pripadnike srednje klase, koji idu u lov iz zabave. Iza lepih slika od kojih je satkan ovaj film i momenata mračnog humora krije se suštinsko Zajdlovo interesovanje – antropološka studija ljudske prirode. Reditelj nas dovodi bliže nego ikad do sada njenim mračnim dubinama.

ČOVEK - ŠVAJCARSKI NOŽ / Swiss Army Man
SAD, 2016 / 97’
Režija: Dan Kwan, Daniel ScheinertUloge: Daniel Radcliffe, Paul Dano, Mary Elizabeth Winstead

Henk, koji je pretrpeo brodolom, sam je na pustom ostrvu i izgubio je svaku nadu da će biti spasen ili da će da preživi. Jednoga dana, međutim, sve se menja kad voda izbaci na obalu leš. Henk uskoro shvata da bi to mogla da bude njegova poslednja šansa da se spase sigurne smrti. Sa svojim novim „prijateljem” i neobičnom vrećom trikova, kreće u epsku avanturu kako bi se vratio ženi koju voli.

SLUŠKINJA / Ah-ga-ssi / The Handmaiden
Južna Koreja, 2016 / 145’
Režija: Čan-Vuk Park
Uloge: Kim Min-Hee, Kim Tae-Ri, Ha Jung-Woo, Cho Jin-Woong, Kim Hae-Sook, Moon So-Ri

Tokom 1930-ih godina, u Koreji pod japanskom okupacijom, mlada devojka Suki dobija posao kao sluškinja japanske naslednice Hideko, koja živi usamljeničkim životom na velikom seoskom imanju pod budnim okom nadmenog ujaka Kozukija. Ali, sluškinja nosi tajnu.

ZAVOĐENJE / Córki Dancingu / The Lure
Poljska, 2015 / 92’
Režija: Agnieszka Smoczynska
Uloge: Marta Mazurek, Michalina Olszańska, Kinga Preis, Jakub Gierszal, Andrzej Konopka,Zygmunt Malanowicz

Jedne čarobne večeri ranih osamdesetih godina u Varšavi, Zlatna i Srebrna, izgladnele sestre sirene koje se hrane ljudskim srcima, izlaze iz mora u potrazi za plenom. Ubrzo se pridružuju burlesknoj tački u jednoj diskoteci, koristeći svoju moć transformacije za izvođenje plesa što njihov nastup čini jedinstvenim. Stvari se komplikuju kada Srebrna počne da gaji osećanja prema bas gitaristi koji učestvuje u njenoj tački.

KOMENTAR 1

U SENKAMA / Under the Shadow
Velika Britanija, Katar, Jordan, Iran, 2016 / 104’
Režija: Babak Anvari
Uloge: Narges Rashidi, Avin Manshadi, Bobby Naderi

Dok majka i ćerka pokušavaju da se nose sa užasima ratom razrušenog Teherana tokom 1980-ih, misteriozno zlo počinje da opseda njihov dom.
KOMENTAR 1

MI SMO MESO / Tenemos la carne / We Are the Flesh
Meksiko, 2016 / 80’
Režija: Emiliano Rocha Minter
Uloge: Noé Hernandez, Diego Gamaliel, María Evoli

Usred razrušenog grada živi starac Marijano, koji je opsednut idejom da transformiše svoje prebivalište u pećinu nalik materici. On provodi samotne dane opijajući se alkoholom koji sam destiluje iz starog hleba. Jednoga dana, brat i sestra Lusio i Fauna pronađu ovo mesto i zamole ga za sklonište.
KOMENTAR 1


THRILLS & KILLS

PORUKA U BOCI / Flaskepost fra P / A Conspiracy of Faith
Danska, Nemačka, Švedska, Norveška, 2016 / 112’
Režija: Hans Petter Moland
Uloge: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Johanne Louise Schmidt, Søren Pilmark, Pål Sverre Hagen

Dva međusobno prepletena slučaja povezuju prošlost sa sadašnjošću i neophodna je pomoć Odeljenja Q kako bi se uhvatio misteriozni serijski ubica, dok vreme ističe.
KOMENTAR 1

MESTO KRVOPROLIĆA / Carnage Park
SAD, 2016 / 90’
Režija: Mickey Keating
Uloge: Ashley Bell, Darby Stanchfield, Pat Healy, Alan Ruck

Ova jeziva petparačka priča kreće se između prošlosti i sadašnjosti, sklapajući slagalicu šokantnog zločina. Godina je 1978. i u pljački banke koja je pošla po zlu Vivijen postaje talac dvojice kriminalaca u bekstvu. Ali stvari kreću od lošeg ka užasnom kada ona i njeni kidnaperi nabasaju u vreloj pustinji na mesto na kome stražari poremećeni bivši vojni snajperista. On ih hvata u zamku u svojoj smrtonosnoj igri mačke i miša.
KOMENTAR 1

JEZIVI / Kurîpî: Itsuwari no rinjin / Creepy
Japan, 2016 /130’
Režija: Kiyoshi Kurosawa
Uloge: Hidetoshi Nishijima, Yûko Takeuchi, Toru Baba, Teruyuki Kagawa, Ryôko Fujino, Masahiro Higashide

Bivši policijski detektiv Takakura prihvata poziv starog kolege da mu pomogne oko nerešenog slučaja. U međuvremenu, njegova supruga Jasuko upoznaje Nišina, tajanstvenog komšiju čije ponašanjepostaje sve problematičnije. Ideja da bi Nišino mogao da bude opasan psihopata sve više zaokuplja misli penzionisanog detektiva.

LOV NA DIVLJAKE / Hunt For the Wilderpeople
Novi Zeland, SAD, 2016 / 101’
Režija: Taika David Waititi
Uloge: Sam Neill, Julian Dennison, Rima Te Wiata, Rachel House, Rhys Darby, Oscar Kightley

Riki je odrastao u hraniteljskim porodicama, koje ne mogu da izađu na kraj s njim. S poslednjom šansom da nađe porodicu pre nego što ga vrate u dom, Riki se seli na novozelandsko selo kod veoma dobre tetka Bele i mrzovoljnog čika Heka. Kada Rikiju zapreti opasnost da ipak bude vraćen u sudski sistem, on beži u divljinu, a džangrizavi stari čika Hek kreće za njim.
KOMENTAR 1

UBICA IZ KOLICA / Tiszta szívvel / Kills on Wheels
Mađarska, 2016 / 105’
Režija: Attila Till
Uloge: Szabolcs Thuróczy, Zoltán Fenyvesi, Ádám Fekete, Mónika Balsai

Vođeni očajanjem i strahom da će postati beskorisni, dva hendikepirana tinejdžera i bivši plaćeni ubica – sada u kolicima – nude svoje usluge mafiji.
KOMENTAR 1

STRAH 5 / Terror 5
Argentina, 2016 / 79’
Režija: Sebastian Rotstein, Federico Rotstein
Uloge: Lu Grasso, Augusto Alvarez, Airas Alban, Julián Larquier, Cecilia Cartasegna

Tokom noći, protagonisti – gradonačelnik, ljubavnici, dva prijatelja, mladi par – suočiće se sa svojim strahovima na najrazličitije načine. Sve će eksplodirati nakon što je izgovorena reč „nevin“ i svi ljudi odgovorni za tragedije su oslobođeni. Odgovor na ovu nepravdu dolazi sa najneočekivanijeg mesta.

JECAJI / Goksung / The Wailing
Južna Koreja, 2016 / 156’
Režija: Na Hong-Jin
Uloge: Kwak Do-won, Jun Kunimura, Hwang Jung-min, Chun Woo-hee, Kim Hwan-hee, Jang So-yeon, Heo Jin.

Talas krvničkih ubistava i divljačkih napada potresa gradić Goksung. Policijski inspektor Đeon Đong-gu predvodi istragu, pokušavajući da objasni haos ubistava koji je zahvatio gradić. Tragovi su koliko retki toliko i uznemirujući. The Wailing je složen i jeziv triler koji Nau osigurava mesto jednog od najboljih filmskih stvatralaca svoje generacije.
KOMENTAR 1

VOZ ZA PUSAN / Busanhaeng / Train to Busan
Južna Koreja, 2016 / 118’
Režija: Yeon Sang-Ho
Uloge: Gong Yoo, Jung Yu-mi, Kim Su-an, Ma Dong-seok, Kim Eui-sung, Choi Woo-shik, Ahn So-hee

Birokrata na položaju Seok-vu je razveden i živi sa ćerkom Su-an, čija jedina rođendanska želja je da ode da vidi svoju majku u Pusanu. Tek što je izašao iz stanice u Seulu, njihov voz postaje poprište niza divljačkih napada koji pretvaraju putnike u zombije.
KOMENTAR 1


MICROWAVE

LJUBAVNI SLUČAJ
Srbija, 2016 / 57’
Režija: Preditori
Uloge: Ljuma Penov, Albin Salihović, Ana Todorović Diallo, Marina Bukvički, Anđelko Beroš,Aleksandar Meda Jovanović

Kaver filma Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT-a Dušana Makavejeva iz 1967. godine.

NAŠI OČEVI, MAJKE I NJIHOVA DJECA
Srbija, 2017 / 76’
Režija: Sanja Savić
Uloge: Marija Šuković, Nikola Zelenović, Ljubo Božović, Lenka Ljevak, Vedran Trifković, Vladimir Zelenović

Nadija, dvadesetogodišnja frizerka, i Njegoš, član auto-mafije, sa različitih etničkih strana u Bosni, pokušavaju da se izbore za svoju ljubav, ali čini se da je sve protiv njih.


FEST KLASIK

MALENA / Malèna
Italija / SAD
2000, 109’
R: Giuseppe Tornatore
U: Monica Bellucci, Giuseppe Sulfaro, Luciano Federico

BEOGRAD PRESTONICA KRALJEVINE JUGOSLAVIJE
Kraljevina Jugoslavija, 1932
Režija: Vojin Đorđević

VATRENE KOČIJE / Chariots of Fire
Velika Britanija, 1981 / 125’
Režija: Hugh Hudson
U: Ben Cross, Ian Charleson, Nicholas Farrell

OČI ČORNIJE / Oci ciornie / Dark Eyes
Italija, SAD, SSSR, 1987 / 117’
Režija: Nikita Mikhalkov
U: Marcello Mastroianni, Silvana Mangano, Marthe Keller

FADO / Fados
Portugalija, Španija, 2007 / 90’
Režija: Carlos Saura
U: Chico Buarque, Camané, Carlos do Carmo
KOMENTAR 1

BELLE EPOQUE
Španija / Portugalija / Francuska
1992, 109’
R: Fernando Trueba
U: Fernando Fernán Gómez, Jorge Sanz,
Penélope Cruz

LJUBAVNI SLUČAJ ILI TRAGEDIJA
SLUŽBENICE P.T.T.
SFRJ, 1967 /70’
Režija: Dušan Makavejev
U: Eva Ras, Slobodan Aligrudić, Ružica Sokić

NEDOSTAJE MI SONJA HENI
SFRJ, 1971 / 20’
Režija: Karpo Aćimović-Godina, Tinto Brass, Puriša
Đorđević, Milos Forman, Buck Henry, Dusan
Makavejev, Paul Morrissey, Frederick Wiseman

PREDSTAVA „HAMLETA“
U MRDUŠI DONJOJ
SFRJ, 1974 / 96’
Režija: Krsto Papić
U: Rade Šerbedžija, Milena Dravić,
Krešimir Zidarić
KOMENTAR 1

REMINGTON
SFRJ, 1988 / 80’
Režija: Damjan Kozole
U: Mario Selih, Lara Bohinc, Jožef Ropoša

REVOLUCIJA / Revolution – Director’s Cut
Velika Britanija, Norveška, 1985 / 126’
Režija: Hugh Hudson

SKUPLJAČI PERJA
SFRJ, 1967 / 94’
Režija: Aleksandar Petrović
U: Bekim Fehmiu, Olivera Katarina,
Velimir Bata Živojinović
KOMENTAR 1

KAO NEKO ZALJUBLJEN /
Like Someone in Love
Japan / Francuska
2012, 109’
R: Abbas Kiarostami
U: Rin Takanashi, Tadashi Okuno, Ryô Kase

DEVOJKA TVOJIH SNOVA /
La niña de tus ojos /
The Girl of Your Dreams
Španija, 1998 / 121’
Režija: Fernando Trueba
U: Penélope Cruz, Antonio Resines,
Jorge Sanz, Hanna Schygulla

2 comments:

 1. riješite se jednom i za sve
  živi svjedočanstvo o tome.
  (1) Ako vam je potreban vaš ex back.
  (2) ako vam treba lijek za HIV bolest
  (3) ako vam treba lijek za bolesti kože
  (4) ako vam treba lijek za virus Ebola.
  (5) ako trebate liječenje pretilosti
  (6) ako ste uvijek loši snovi.
  (7) Želite biti unaprijeđeni u vašem uredu.
  (8) Želiš da žene / muškarci budu trčali za vama.
  (9) Ako želite dijete.
  (10) Želite biti bogati.
  (11) Želite vezati svog muža / ženu
  tvoja zauvijek.
  (12) Ako vam je potrebna financijska pomoć.
  (13) Kako ste bili prevareni i želite
  da biste oporavili izgubljen novac.
  (14) ako želite zaustaviti razvod.
  (15) ako želite rastaviti supruga.
  (16) ako želite da se vaše želje daju.
  (17) kako biste zaštitili svoje dijete četiri ruke neprijatelja
  kontakt. kakutaspellz@gmail.com ili nazovite +2349067947490

  ReplyDelete
 2. U braku sam bila sedam godina bez djeteta, zbog toga se moj muž počeo čudno ponašati, vraća se kući u posljednje vrijeme i ne provodi više vrijeme sa mnom, a on se razveo. Tako sam postala vrlo tužna i izgubljena u životu, jer mi je doktorica rekla da ne postoji način da zatrudnim, što zaista čini nesretan život za mene. dok nisam naišla na prijatelja koji mi je s Interneta rekao o DR AJAYI, kako je pomagao mnogim ženama sa sličnim problemima kroz koje prolazim pa sam ga kontaktirao na: drajayi1990@gmail.com i objasnio mu. rekao mi je sve što da pružim prije nego što je uspio uručiti ponovno čaroliju kako bih vratio muža što sam i učinio, i poslao je snažnu molitvu koju sam morao reći u ponoć dok je on bacio ljubavnu čaroliju. Bilo je čudo, 48 sati kasnije moj se jedini suprug vratio kod mene i izvinjavajući se zbog svega što je učinio i rekao mi da je potpuno spreman da me podrži u bilo čemu što želim. Brzo nazovem DR AJAYI i kažem mu što se događa u tom trenutku, a pripremio mi je i poslao mi biljni lijek za koji je rekao da će izliječiti svaku neželjenu bolest ili infekciju koja me sprečava u začeću, a zatim me je uputio kako da koristim prije sastanka s mojim mužem. Evo nakon korištenja ovog matičnog bilja i korijena, nekoliko tjedana kasnije počela sam osjećati znakove trudnoće svuda po meni, uistinu sam bila trudna, tek sam rodila dječaka 1. ovog mjeseca. Zaklinjem se da ću cijeli svijet znati o DR AJAYI za spas moje veze i za to što sam dao i djeci koju danas s ponosom mogu nazvati svojim. Za svaku ženu koja misli da je nemoguće, evo prilike da se nasmejete i donesete sreću svojoj obitelji ljubazno se obratite DR AJAYI-om putem e-maila na: drajayi1990@gmail.com ili na njegov WhatsApp ILI Viber broj: +2347084887094 Uistinu, on je Bog poslao da vrati izgubljene ljubavnike i donese vam sreću.

  ReplyDelete