TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, August 12, 2014

OMNIBUS PRAŠKIH ĐAKA O EROTICI NA MORU


 Lordan Zafranović, autor kontroverznih igranih filmova i dokumentaraca, često napadan i osporavan, uskoro počinje zajednički projekt s kolegama Rajkom Grlićem, Goranom Paskaljevićem i Goranom Markovićem - snimanje omnibusa ‘Nirvana’ kojem će zajednička nit biti erotika. Nedjeljnom otkriva sadržaj svog dijela


Dva Gorana, jedan Rajko i jedan Lordan bili su šezdesetih u Pragu nerazdvojno društvo. Jugoslaveni na znamenitoj praškoj akademiji FAMU, studenti filma, mladi i kreativni. Riječ je, naravno, o velikim redateljima - Goranu Paskaljeviću, Goranu Markoviću, Rajku Grliću i Lordanu Zafranoviću.
Njihovu stvaralačku energiju sa zanimanjem je pratio profesor Elmar Klos, koji im je u Pragu šezdesetih godina prošlog stoljeća bio i mentor. Klos kao da je osjećao da u rukama drži nebrušene dragulje, redatelje koji ni sami više ne znaju koliko su i kojih nagrada tijekom desetljeća svog stvaranja prikupili. Uoči rata, 1989., organizirana je retrospektiva filmova Praške škole autora iz bivše Jugoslavije, a Elmar Klos bio je počasni gost svojih đaka. Tada se vrlo ozbiljno obratio svojim bivšim studentima.

Zajedničko djelo

- Vi naprosto morate snimiti zajednički film, i to na Jadranu. To je moja volja i želim da to učinite nakon moje smrti - rekao im je vrlo ozbiljno Klos. Redatelji su cijenjenom profesoru obećali da će poštivati njegovu želju. Vrlo kratko nakon toga, 1993. godine, Klos je preminuo. Danas, gotovo pet desetljeća kasnije, došlo je vrijeme da ispune davno obećanje. Na ideju o omnibusu, kakve su često radili tijekom školovanja, najprije je došao Lordan Zafranović, a onda, malo po malo, na cijelu je priču nagovorio i ostale. Svjestan obećanja koje su dali prije 25 godina, Zafranović je organizirao dolazak svojih kolega na još jednu retrospektivu praške škole koju je na Tuškancu u svibnju ove godine organizirao Hrvatski filmski savez. Bio je tu i producent Igor Prižmić, pa je petorka suglasno rekla - idemo to učiniti!

- Društvo bi se tijekom rujna trebalo okupiti na jedrenjaku Nirvana na kojem će, ploveći Jadranom, razraditi detalje svojih filmova, no da su se zagrijali za ideju dovoljno svjedoči činjenica kako su svi u rekordnom roku predali sinopsise za svoj dio omnibusa, koji se zasad razvija pod nazivom jedrenjaka na kojem će ploviti - “Nirvana”.

Uoči snimanja koje bi početkom jeseni trebalo početi na Braču, Lordan Zafranović, koji ljetuje u svom Splitu, otkrio nam je da će svi filmovi biti ljubavno-erotski, a povezivat će ih upravo plovidba Jadranom, od Pule do Kotora. Do idućeg filmskog festivala u Puli sve bi trebalo biti gotovo, dopuste li to financijska sredstva kojih za domaći film nikad nema. Pretpostavlja se da bi se u projekt financijski trebao uključiti i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) te nacionalni filmski fondovi Srbije i Slovenije, kao i grad Prag te pojedini češki sponzori. Naravno, dobrodošli su i sponzori iz Hrvatske, govori nam producent Prižmić. Iako sami troškovi razvoja projekta nisu veliki i procjenjuju se na tristotinjak tisuća kuna, jer redatelji ovo ne rade kako bi zaradili, već odali počast čovjeku koji im je svojim znanjem “dao kruh u ruke”.

Ploveći Jadranom, svaki od četiri redatelja film će realizirati u nekoj od luka u koju brod uplovi. Prvi će na redu biti Zafranović, čiji se dio filma naziva “Fatima”.

- Riječ je o erotskoj priči, nabijenoj ljubavnoj priči koja će mnoge zainteresirati. Ne mogu mnogo otkrivati, ali u filmiću će biti tri ključna elementa - seks, krv i uskrsnuće. Bit će to ljubavni film, no pomalo camusovske atmosfere. Zasad mi se za ulogu Fatime ponajbolja čini Ornela Vištica, a još tragam za nekim prekrasnim Apolonom svoje vrste - govori nam, pomalo teatralno kao i uvijek, dobro raspoloženi Zafranović. Kaže kako je na ideju za priču došao inspiriran istinitim događajima.

Izvor: Jutarnji

No comments:

Post a Comment