TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, August 9, 2014

NOVI KADROVI U VRNJAČKOJ BANJI

Urednik Novih kadrova, Ivan Velisavljević biće u žiriju ovogodišnjeg Festivala filmakog scenarija u Vrnjačkoj Banji >

U Vrnjačkoj Banji po 38. put festival posvećen scenariju


U Vrnjačkoj Banji će od 13. do 17. avgusta biti održan 38. Festival filmskog scenarija (FFS), najavio je danas izvršni producent i umetnički direktor Dragoljub Vojnov na konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Srbije u Beogradu.

Takmičarski program ove jedinstvene manifestacije, posvećene pisanoj reči za film, otvoriće "Varvari", po scenariju i u režiji Ivana Ikića.

Vojnov je podsetio da je svetska premijera tog filma bila pre samo mesec dana na međunarodnom festivalu u Karlovim Varima i istakao da su se organizatori u Vrnjačkoj Banji potrudili da publici ponude što svežija ostvarenja.

U konkurenciji su i "Čudna šuma" po scenariju Sabolča Tolnaija i Dragana Stankovića, u režiji Tolnaija, "Love Hunter" za koji scenario i režiju zajedno potpisuju Branislav Bala i Nemanja Bala, "Neposlušni" po scenariju i u režiji Mine Đukić.

U okviru takmičarskog programa biće prikazan i film "Čudna šuma"

Takmiče se i "Top je bio vreo" scenariste i reditelja Bobana Skerlića, "Mamula" po scenariju Milana Konjevića, Barija Kitinga i Marka Backovića u režiji Todorovića, omnibus "Crveni makovi" sa tri priče studenata režije Nebojše Nenadića, Milana Roganovića i Maje Antanasijević i "Tmina" po scenariju i u režiji Luke Bursaća.

Odluku o najboljim scenarijima doneće žiri u sastavu: dramaturg i scenarista Biljana Maksić (višestruko nagradjivana na FFS-u), filmolog Ivan Velisavljević i filmski novinar, umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić.

Na zatvaranju festivala biće van konkurencije prikazana "Vojna akademija 2", po scenariju Gordana Mihića, Bobana Jevtića i reditelja Dejana Zečevića.

- Taj film ne može da se takmiči, kao ni neki drugi nastali iz televizijskih serija, jer oni nemaju pisani filmski scenario u klasičnom smislu te reči, odnosno nemaju štampani ili elektronski tekst za film koji žiri čita i procenjuje - objasnio je Vojnov.

38. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji počinje 13. avgusta projekcijom filma "Varvari"

Inače, dodao je on, u našoj obimom skromnoj produkciji selekcija bi bila besmislena, pa je FFS pozvao sve filmove snimljene u proteklih godinu dana, ali se nisu svi odazvali.

Tako neće učestvovati "Montevideo, vidimo se" i "Atomski zdesna". Vojnov je primetio da to i nije problem, jer su ti filmovi već prikazivani u bioskopu u Vrnjačkoj Banji.

Tradicionalni simpozijum FFS-a biće posvećen temi "Scenario u animiranom filmu", a vodiće ga doajen naše filmske animacije Rastko Ćirić. U tom segmentu festivala biće prikazani filmovi "Edit i ja" Alekse Gajića i "Ubica sa Monmartra" Bore Šajtinca.

U okviru FFS-a i ovoga puta biće održana Letnja škola filmske dramaturgije "Slobodan Stojanović". Radionice vodi mr Ivan Velisavljević, a polaznici su studenti sa svih filmskih akademija u Srbiji.

Prateći programi obuhvatiće promociju knjiga "Srbija 1914-1918", povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata, zatim "Interaktivna televizija" Aleksandra Luja Todorovića i "Prizori iz svakodnevnog života" dramaturga i scenariste Predraga Perišića, a takođe izložbu fotografija i prikazivanje kratkih filmova sa Akademije umetnosti iz Beograda.

Direktor Kulturnog centra Vrnjačka Banja Saša Milenković istakao je dobru saradnju između kulturnih i turističkih organizacija u pripremi ovog uglednog festivala koji se, posle perioda krize, uspešno obnavlja.

On je podsetio na dobar program i atmosferu prošlogodišnjeg izdanja FFS-a, koji je na Letnjoj pozornici i u sali bioskopa pratilo oko 5.000 gledalaca, dodajući da je veliko interesovanje publike bilo i za prateće, besplatne programe u gradskoj biblioteci.

Milenković je izrazio zahvalnost Ministarstvu kulture Srbije i lokalnoj samoupravi koji su, kako je rekao, prepoznali trud organizatora i finansijski podržali ovaj festival.

Izvor: Blic/Tanjug

No comments:

Post a Comment