TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, July 31, 2014

TRI SRPSKA FILMA NA SARAJEVO FILM FESTIVALU

Srpski filmovi Jednaki, Neposlušni i Višak vjetra biće prikazani na ovogodišnjem, jubilarnom 20. Sarajevo film festivalu, čiji je zvanični takmičarski program predstavljen 17. jula u Sarajevu.

Film Jedanki (Equals) bavi se pravima deteta iz povelje Ujedinjenih nacija, i sačinjen je od šest priča koje potpisuju srpski reditelji: Miloš Petričić, Mladen Đorđević, Dejan Karaklajić, Ivica Vidanović, Igor Stoimenov i Darko Lungulov. 



Svaka od priča u filmu obrađuje po jednu od temu: siromaštvo, zlostavljanje u okviru porodice, zdravstvo, maloletnički brakovi, maloletnička delikvencija, diskriminacija. Autori koji su učestvovali u snimanju filma (reditelji, glumci, direktori fotografije, scenografi, kostimografi…) radili su potpuno besplatno.

Film je snimljen u koprodukciji Absinthe production i Cinnamon production, producenti su Igor Stoimenov i Ivica Vidanović, dok scenario potpisuje Milica Piletić.



Glavne uloge igraju: Mirjana Karanović, Nebojša Glogovac, Sergej Trifunović, Radoslav Milenković, Danijela Mihajlović, Marko Gvero, Boris Milivojević, Marko Nikolić, Nele Karajlić. 

Svetska premijera filma, koji je podržan od strane ombudsmana Srbije, Nemačke ambasade u Srbiji i Unicefa, zakazana je za 17. avgust u Sarajevu. “Jednaki” će na 20. SFF-u, najvećem filmskom festivalu u regionu, biti prikazan van takmičarske selekcije.

U okviru programa U fokusu takmičiće se film Neposulušni (The Desobedient), debitantsko ostvarenje Mine Đukić. Nakon svetske premijere na festivalu Sandens u SAD, film je domaću premijeru imao na nedavno održanom Cinema City festivalu u Novom Sadu, gde je osvojio nagradu za najbolje domaće ostvarenje. 



U takmičarskom programu za kratki film biće prikazan Višak vjetra (A Surplus of Wind) Daneta Komljena.
Komljenov film imaće svetsku premijeru 13. avgusta na 67. Festival del Film Locarno u okviru takmičarske selekcije kratkih filmova Pardi di Domani.

Višak vjetra ispituje kako delimo reči, sećanja i snove u trenucima u kojima smo prinuđeni biti daleko od onih koji su nam najbliži - kako pronalazimo načine da budemo zajedno, kako prisvajamo pravo da pričamo svoje priče.

Film je koprodukcija studija za savremenu umetnost Le Fresnoy-a iz Francuske, Vizart Production-a iz Bosne i Hercegovine i Dart Film-a i Kino Glaz-a iz Srbije.

Dvadeseto izdanje Sarajevo film festivala održaće se od 15. do 23. avgusta. Ovogodišnji predsednik žirija Tamkičarskog programa - igrani film biće Bela Tar, jedan od najznačajnijih reditelja današnjice i osnivač film.factory pri Univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology (SSST).

Ceo program 20. Sarajevo film festivala možete pronaći na sajtu festivala http://www.sff.ba

Izvor: Filmski centar Srbije, http://www.fcs.rs/generic.php?page=vest&id=2139



No comments:

Post a Comment