ZA sve one koji su prestali da veruju u bajke i srećan kraj, reditelj Milorad Milinković priprema film koji će ih zabaviti, nasmejati i vratiti u dane detinjstva i neobuzdane dečje mašte. Film „Peti leptir“, koji se ovih dana snima u Beogradu, rađen je prema istoimenoj knjizi višestruko nagrađivanog dečjeg pisca Uroša Petrovića.
- To je uzbudljiva, bajkovita priča o odrastanju malog Alekse, dečaka iz sirotišta, koji otkriva da je povezan sa tajanstvenim ljudima i njihovim duhovima, ali i sa čudesnim, providnim leptirima. Reč je o borbi dobra i zla u kojoj su glavni junaci deca, ali naša želja je da napravimo film za sve uzraste - kaže za „Novosti“ Milinković.
Reditelj je, zajedno sa Sarom Radojković napisao i scenario, a u radu na ekranizaciji učestvovao je i pisac.
- Uroš je čitao „nekoliko ruku“ scenarija i dao nam mnoge korisne savete i sugestije. On je vrlo maštovit, i odlično smo sarađivali. Mada „Peti leptir“ čini osnovu filma, koristili smo se i motivima iz drugih dela ovog pisca, pre svega iz romana „Deca bestragije“.
Gledaoce očekuje susret sa neobičnim, ponekad i zastrašujućim pojavama, maštovitim i fantastičnim junacima, sve to začinjeno osobenim humorom i snimano u najnovijoj 3D tehnici. „Peti leptir“ je, naglašava Milinković, prvi srpski film koji se snima u 3D tehnici, „za razliku od onih lažnih koji u postprodukciji naknadno ubacuju 3D efekte“.
RAZNOLIKOST ŽANROVA MILINKOVIĆ je svestan da se u Srbiji retko snimaju ovakvi filmovi, ali veruje da će se to uskoro promeniti: - Mi smo mala kinematografija, a svi se, čini se, trude da je „smanje“ još više. Nemamo raznolikost žanrova kakvu imaju „veliki“. Verujem da će „Peti leptir“ dobro proći kod publike, pa se možda tada nađe ekonomski interes da se prave ovakvi filmovi.
- Film apsolutno odgovara svetskim standardima, ali ne treba očekivati da se ta deca pretvore u neka čudovišta i tome slično. Uostalom, oni koji su čitali Petrovićeve knjige, znaju šta da očekuju. To su stvari koje su naoko realne, ali su bajkovite u izrazu.
Posle filmova „Mrtav ladan“, „Čitulja za Eskobara“, „Potera za Srećkom“, „Zduhač“, Milinković će se okušati u bajci. Po sopstvenom priznanju, „jedva je dočekao ovakav film“.
- To je jedna od onih radosti koje vam se dese u životu, a da ne znate čime ste je zaslužili - iskren je reditelj i dodaje da mu je saradnja sa decom glumcima pravo zadovoljstvo.
Milinković priznaje da poslednjih godina film u Srbiji vrlo retko ima ekonomsko opravdanje.
- Bioskopi su uništeni, ne mogu samo Beograd i Novi Sad da „vuku gledaoce“. Što dovodi do toga da država mora da finansirati filmove. A da ne bude nesporazuma, naš sagovornik naglašava da je „Peti leptir“ potpuno nezavisan film.
- Imamo „nula dinara“ državnog novca - jasan je Milinković.
Ekipa nastavlja snimanje u raznim objektima u Beogradu i na Tari. Ako sve bude išlo kako treba, „Peti leptir“ će biti gotovo do jeseni.
EKIPA
Život glavnog junaka, Alekse (Ognjen Orešković), otežavaju njegovi „drugari“ iz sirotišta Gordan (Petar Racić) i Vlada Grak (Mihailo Milidragović). Od „ozbiljnih glumaca“, u filmu igraju: Tanja Bošković, Jelena Đukić, Marko Nikolić, Miša Janketić, Ljubomir Bandović...

Izvor: Novosti