DEBITANTSKI film reditelja i scenariste Ivana Ikića „Varvari“ dobio je specijalno priznanje žirija na nedavno završenom festivalu u Karlovim Varima. U obrazloženju se kaže da „kroz izuzetno ubedljive likove, ovo ostvarenje pomaže da razumemo izvore nasilja kod mladih“.
- Karlove Vari su festival sa fanatičnom publikom, koja kampuje na fudbalskom terenu lokalnog kluba da bi gledala filmove. Reč je o mladoj publici, a među njima je mnogo studenata iz Praga, koji postavljaju pitanja posle projekcija i imaju neka zanimljiva zapažanja. Tada shvatiš da negde postoji publika koja je zainteresovana za film i da to što radiš ima nekog smisla - kaže za „Novosti“ Ikić, dok sabira još sveže utiske sa festivala.
Drama o odrastanju mladih u svetu bez perspektive, osim žirija, impresionirala je i publiku.
- Najveći broj pitanja je bio o glumcima-naturščicima. Zanimalo ih je kako smo ih pronašli i koliko njihovi likovi odstupaju od filma. Glumci nisu bili svesni koliko je to veliki festival, niti šta ih očekuje, ali su se sjajno snašli. Prešli smo veliki put, trajalo je predugo, nekada smo svi gubili strpljenje i nadu, ali dočekali smo premijeru i odlične komentare - objašnjava mladi autor.
ŽIVOT PROTIV FILMA GOLGOTA kroz fondove, razvojne projekte i koprodukcione forume koju je preživeo sa „Varvarima“ nije pokolebala Ikića da počne rad na drugom filmu. - U pitanju je ljubavna priča radnog naslova „Korisnici“. Moram priznati da nisam optimističan da će sa drugim filmom ići lakše. Moj profesor Srđan Karanović je govorio da se „film protivi životu“ i valjda zato život radi sve protiv njega: čini da se ne snimi.
Po njegovim rečima, ova tema je bliska svim modernim društvima.
- U većini zemalja mladi se suočavaju sa neizvesnom budućnošću. Sve ih je više nezaposlenih, ne nalaze svoje mesto u društvu, jedino su prihvaćeni kroz neke supkulturne grupe. I sve vlasti „šturo“ gledaju na ovaj problem. Za njih su oni mladi nasilnici, s kojima ne znaju šta će. Kada bi postojalo više uvida u njihovu svakodnevnicu i probleme, mislim da bi se otvorio mnogo zdraviji dijalog. Ako ih posmatramo samo kao „varvare“ kojih se treba plašiti, gnev se povećava.
Mada je glavni junak Luka vođa navijača lokalnog fudbalskog kluba, Ikić objašnjava da „Varvari“ nisu priča o navijačima, niti o nasilju.
- Ovo je film o tinejdžerima koji se jedino u svom lokalnom fudbalskom klubu osećaju prihvaćeno. Bavimo se njihovom odrastanjem i sukobom sa okruženjem u kojem žive. Postoje tek dve-tri scene nasilja, ali ni one nisu eksplicitne i brutalne, već se nasilje mnogo više „oseća u vazduhu“, u odnosima između likova. Svoju filmsku odiseju „Varvari“ nastavljaju srpskom premijerom na Palićkom filmskom festivalu, a potom sledi nastup u Motovunu. Bioskopska i televizijska prava za Ikićevo ostvarenje otkupljena su u celom regionu bivše Jugoslavije, ali i u Mađarskoj, Rumuniji i Japanu.
OBAVEZAN PREDMET
IKIĆ kaže da se filmska kultura u Srbiji odavno izgubila, a da je film devalviran i kao društveni fenomen i kao umetničko delo.
- Kao što se edukujete u školi da čitate knjige, tako bi trebalo da se edukuje i buduća filmska publika. Smatram da je film podjednako važan deo kulture kao i druge umetničke dispcipline koje se uče u školama.

Izvor: Novosti