TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, March 29, 2014

DOKUMENTARNI FILM MLADENA MATIČEVIĆA O ARSENU DEDIĆU



Dokumentarni film Moj zanat, reditelja Mladena Matičevića od 1. aprila na programu je bioskopa Europa u Zagrebu.

Film je koprodukcija producentske kuće Starhill iz Beograda i Hrvatskog filmskog saveza, podržan od strane Filmskog centra Srbije.

Arsen Dedić je jedan od retkih živih velikana hrvatske muzike – kompozitor, tekstopisac, aranžer, pesnik, književnik i diplomirani flautista.

Mladen Matičević je diplomirao na FDU u Beogradu (Odsek za film i TV režiju). Režirao je više od 20 dokumentarnih filmova kao i TV seriju Neki novi klinci i dva dugometražna igrana filma Jedan na jedan i Zajedno.

Film Moj zanat premijeru u Hrvatskoj imao je 16. marta u u bioskopu Tuškanac, povodom proslave deset godina od početka prikazivanja alternativnih i manje komercijalnih filmova u bioskopu Tuškanac koju je upriličio Hrvatski filmski savez.

Mladen Matičević podržan je na konkursu FCSa na dugometražni dokumentarni film sa projektom NIJE SE VRATIO:

Тритмент за документарни филм Није се вратио Младена Матичевића (Гето, Како постати херој, Трка за живот) доноси нам другачији поглед на рат у Босни 90-тих и указује на неке његове до сада неистражене аспекте. У форми Роуд-мувија на тлу данашње Русије, која обећава кинестетичност сваког снимљеног призора, аутор и сам активно учествује у болном откривању и и проналажењу одговора поводм ангажовања руских добровољаца у војсци Републике српске током поменутог рата. Бивајући актер својих претходних филмова он додатно персонализује теме којима се бави и гледаоцу чини ликове ближим и лакшим за идентификацију. Поред тога, аутор нам нуди један сложени антрополошки приступ у коме покушава да достигне универзални ниво значења овог филма. Проналазећи преживеле ратнике или њихове породице, он суочава гледаоца са изазовима до сада неоткривене истине без намере да се сврстава на било чију срану у минулом ратном сукобу, већ да створи истинску емпатију.

No comments:

Post a Comment