TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, March 29, 2014

FILMKULTURA & FCS

Filmski centar Srbije i Filmkultura održali konferenciju za novinare
28.03.2014.

U Filmskom centru Srbije, 28. marta 2014, održana je konferencija za novinare povodom predstavljanja programa za revitalizaciju bioskopa koji su radjeni u saradnji Filmskog centra Srbije i organizacije Filmkultura.

Filmski centar Srbije je u septembru 2013. godine prvi put raspisao konkurs za stimulaciju kvaliteta, gledanosti, distribucije i razvoja tehničke baze - bioskopa i na taj način pokrenuo proces rešavanje jednog od najvećih problema u kulturi – revitalizacije bioskopa.

Dobitnici finansijske podrške imaju obavezu da u ovoj godini realizuju program Filmskog centra Srbije, čiji je cilj podsticanje i promovisanje domaćeg filmskog umetničkog stvaralaštva kroz prikazivanje u bioskopima, kao i edukaciјa filmske publike, pre svega mladih.

FILMKULTURA je organizacija posvećena edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, čiji su ciljevi obrazovanje i stimulacija kritičkog mišljenja u okviru istih. Poseban fokus ovakvog programa je na deci i omladini, a pogotovo na njihovom inicijalnom uvođenju u kulturu audiovizuelnih medija, pre svega kinematografije.

Filmkultura nastoji da ostvari:

- projekte edukacije široke publike u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti

- programe usavršavanja studenata, mladih autora i profesionalaca iz oblasti audiovizuelne
umetnosti

- sastajalište i zajednicu stvaralaca, kritičara i ljubitelja audiovizuelne umetnosti

Osnivači organizacije Filmkultura su: Marija Stojanović, filmski producent, Andrijana Stojković, filmski reditelj
, Vanja Kovačević, filmski montažer/reditelj, Maša Seničić, scenarista/dramaturg, Jelena Stanković, direktor fotografije i Milan Stojanović, filmski producent.

DDF - DAN DOMAĆEG FILMA je program posvećen promociji domaćeg filmskog stvaralaštva. Projekcije dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova čiju je proizvodnju pomogao Filmski centar Srbije.
 Predstavljamo filmove koji uobičajeno nisu na bioskopskom repertoaru, a koji zaslužuju da budu viđeni.

Dan domaćeg filma održavaće se jednom mesečno u 11 gradova Srbije i tokom 12 meseci biće predstavljeno ukupno 14 filmskih ostvarenja domaćih autora, a posle svake projekcije publika će biti u prilici da razgovara sa autorima filmova.
 Realizacija projekta počinje u aprilu 2014. godine.

MALI FILM je edukativni program za decu i mlade, namenjen uzrastu od 5 do 14 godina, koji za cilj ima popularizaciju filmske umetnosti kod najmlađe publike. Ideja Malog filma je da kod dece probudi kreativnost i radoznalost, a pre svega da stvori preduslov za kritički odnos prema sadržajima kojima su izloženi kroz medije. Kroz interaktivne radionice, koje rezultiraju kratkim animiranim ili igranim filmovima čiji su autori upravo učesnici, ovaj program decu ''uvlači'' u svet pokretnih slika. Prolazeći kroz pojednostavljene procese kojima se bave i filmski radnici, deca su u stanju da bolje razumeju filmsku umetnost i, nadamo se, razvijaju ljubav prema njoj. Realizacija projekta koji će u toku pet meseci biti održan u 11 gradova, počinje u maju 2014. godine. Projekat su pomogle uprave i kulturni centri lokalnih zajednica.

NAJKRAĆI DAN, jednodnevna manifestacija posvećena kratkometražnom filmu, održava se 21. decembra, na najkraći dan u godini, koji je zbog svoje simbolike proglašen za Svetski dan kratkometražnog filma, te se kao takav obeležava širom Evrope i sveta u cilju afirmacije ove filmske forme.

Celodnevni program u Domu omladine Beograda 2013. godine, realizovan u saradnji sa Evropskom filmskom akademijom i Domom omladine Beograda, obuhvatio je projekcije domaćih kratkometražnih filmova, prikazivanje selekcije najboljih kratkometražnih filmova iz 2012. po izboru Evropske filmske akademije, kao i radionicu kratkog filma Stefana Arsenijevića, namenjenu srednjoškolcima, te tribinu u kojoj su učestvovali Želimir Žilnik, Nikola Majdak mlađi, Andrijana Stojković i Stefan Ivančić.

No comments:

Post a Comment