TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, January 5, 2014

ĐORĐE BAJIĆ - SRPSKI TOP-5


Novi kadar Đorđe Bajić napravio je izbor i pet najboljih srpskih ostvarenja u prošloj godini.

Krugovi

Treća sreća! Golubovićev treći dugometražni film je nešto najbolje što je ovaj reditelj do sada ponudio publici. Istina, filmski autori svih nacionalnosti su tokom poslednje decenije poprilično izraubovali temu rata u Bosni, ali su reditelj i scenaristi (Melina Pota Koljević, Srđan Koljević) Krugova uspeli da pronađu svež pristup i sklope film zanimljive strukture i odgovarajućeg dramskog naboja. Film počinje i završava se 1993. godine, u krvavom trebinjskom vihoru. U tom narativnom okviru smešteno je nekoliko mirnodopskih i međusobno isprepletenih priča o posledicama počinjenog zla, krivici i oprostu. Krugovi, valja podvući, izgledaju svetski (primetno je da se nije radilo uz pomoć štapa i kanapa), a glumačka postava briljira.


Odumiranje

Po kvalitetu, odmah uz Krugove je i Odumiranje, drugi film mladog i perspektivnog  novosadskog reditelja Miloša Pušića. Film je baziran na pozorišnoj drami Dušana Spasojevića istog imena i odlučno progovara o propasti srpskog sela, temi o kojoj se retko priča i koja (čini se) malo koga zanima. Odumiranje je kompetentno u svim segmentima, a posebno treba istaći režiju i glumu. Od Pušića se u budućnosti očekuje dosta, a Odumiranje svakako utvrđuje uverenje da je u pitanju autor na koga treba računati.


KOSMA

Jedini dokumentarni film na listi potpisuje talentovana Sonja Blagojević. O Srbima na Kosovu i Metohiji se dosta piše, ali se o njima zapravo veoma malo zna – oni su uglavnom svedeni na brojke  i statistiku kojom se manipuliše. Rediteljka u svom filmu predstavlja ljude od krvi i mesa, izvodi ih pred kamere kako bi progovorili o svojoj muci – a sve to bez patetike i zažarenog „rodoljubivog“ busanja u grudi. KOSMA (Kosovska medijska asocijacija) je, u to nemojte sumnjati, dragocen dokument u ovom vremenu kolektivne amnezije.


Gde je Nađa?

Mnogo babica, kilava beba? Tako se kaže, ali nije uvek slučaj. Pseudo-triler Gde je Nađa? režiralo je čak osmoro mladih reditelja koji su diplomirali ili bi uskoro trebalo da diplomiraju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Scenario Koste Peševskog govori o nestanku mlade devojke, Nađe iz naslova, i pokušaju njenog oca da je, uz pomoć njenih prijatelja, pronađe. Budžet filma je bio skroman, to se vidi, ali i ne smeta previše. Gde je Nađa? je prilično uspeo eksperiment i razigrana filmska improvizacija, važan korak osmoro mladih autora ka prvom samostalnom dugometražnom filmu.


Falsifikator

Češki đak Goran Marković je, znamo to svi, godinama bio u samom vrhu jugoslovenske/srpske kinematografije. Njegov najnoviji film zaostaje za klasicima kao što su Specijalno vaspitanje ili Nacionalna klasa, ali svakako zavređuje pažnju gledalaca. Radnja Falsifikatora je smeštena u 60-te i govori o našim naravima, zabludama i korodiranju ideala. Marković je snimio jedan simpatičan film „nastanjen“ simpatičnim likovima. Vredi pogledati, ali uz svedena očekivanja.

Izvor. City Magazine

No comments:

Post a Comment