TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, January 6, 2014

ĐORĐE BAJIĆ - NAJAVA (1)


Novi kadar Đorđe Bajić je za regionalni sajt objavio prvi tom najava srpskih filmova u 2014. godini

Garantovano najveći srpski bioskopski hit u 2014. godini ima fiksiran datum premijere. Start Bjelogrlićevog filma je već više puta odlagan i pomeran, ali će čekanju uskoro biti kraj: “Montevideo, vidimo se!” biće po prvi put javno prikazan 15. januara 2014. godine u beogradskom Sava centru, a onda sledi bioskopska distribucija u zemlji i regionu. Od ovog filma se očekuje mnogo. Kao prvo, već sada je jasno da će drugi deo “Montevidea” biti najgledaniji domaći film u srpskim bioskopima tokom 2014. godine. Kao drugo, postoje indicije da po ambiciji i postignuću “Montevideo, vidimo se!” može da parira prvom filmu, pa čak i da ga nadmaši. Film je sniman u Srbiji, Crnoj Gori, Španiji i Italiji, a pored srpskih glumaca glume i inostrani među kojima je svakako najpoznatiji Armand Assante.

Top je bio vreo

Na predstojećem FEST-u će po prvi put biti prikazana dva domaća filma: “Top je bio vreo” i “Mamula”. “Top je bio vreo“, zasnovan na istoimenom kontroverznom romanu Vladimira Kecmenovića, snimljen je još početkom 2011. godine, ali se postprodukcija dobrano odužila. Režiju “Topa” potpisuje Slobodan Skrelić (“Do koske”) koji je i jedan od koscenarista. Glavnu ulogu u ovoj drami o opsadi i bombardovanju Sarajeva 1992. godine tumači debitant, dečak Stanislav Runčov. Podršku mu pruža plejada srpskih i bosanskih glumaca, među kojima su Anita Mančić, Muhamed Dupovac, Kenan Musić, Slavko Štimac i Nikola Đuričko. Premijera na FEST-u je planirana za 28. 2.

Na pauzi snimanja "Mamule": Miki Krstović, Franco Nero, Kristina Klib (sede) i Milan Todorović (stoji)

Na pauzi snimanja "Mamule": Miki Krstović, Franco Nero, Kristina Klib (sede) i Milan Todorović (stoji)
Nakon uspeha “Zone mrtvih” koju je režirao sa Milanom Konjevićem, Milan Todorović se vraća horor žanru filmom “Mamula” (napomena: u inostranstvu će film najverovatnije biti plasiran kao “Dark Sea”). Film prati iskušenja petoro prijatelja koji se na crnogorskom primorju sukobljavaju sa zanosnom ali krvožednom sirenom. Pored već proverene Todorovićeve saradnice Kristine Klib, u “Mamuli” nastupa legendarni italijanski glumac Franco Nero, dok boje domaćeg glumišta brane Dragan Mićanović i Slobodan Stefanović. Premijerno prikazivanje je zakazano za 8. 3., tako da će taj datum, makar za ljubitelje horora, umesto Dana žena postati Noć sirena.

Dunja Tatić i Hana Selimović u filmu "Neposlušni"Dunja

Debitantski film Mine Đukić, “Neposlušni“, doživeće svetsku premijeru ovog meseca na filmskom festivalu Sundance, a nakon toga je planirana i bioskopska distribucija u Srbiji (šuška se da bi i “Neposlušni” mogli da budu prikazani na FEST-u, ali to još nije potvrđeno). Već sama činjenica da je film odabran da učestvuje na jednom od najprestižnijih svetskih festivala nedvosmisleno ukazuje na njegov potencijal. Film govori o dvoje prijatelja iz detinjstva, Leni (Hana Selimović) i Lazaru (Mladen Sovilj), koji se posle godina razdvojenosti ponovo sreću i preispituju svoj odnos. U “Neposlušnim” se pojavljuje i legendarni domaćin Muzičkog tobogana – Minja Subota.

scena iz filma "O bubicama i herojima"

Rad na igrano-animiranom filmu “O bubicama i herojima” (gornja i uvodna slika) traje duže od tri godine. Igrani delovi su već odavno snimljeni, ali se prolongirao rad na zahtevnim animiranim segmentima. Trenutno je u toku tonska obrada filma, što znači da se postprodukcija bliži kraju. Režiju ove neobične mešavine distopije, fantastike i trilera potpisuje Petar Pašić poznat po debitantskom ostvarenju “A3: Rock’n'Roll uzvraća udarac”.

Najvažnije uloge u “Bubicama” tumače Bojan Dimitrijević, Slobodan Ninković, Nataša Vojnović, Branka Petrić, Zoran Cvijanović i debitant Ilija Pašić. Beogradska premijera se planira sa septembar-oktobar, a pre toga će film učestvovati na festivalima u inostranstvu. Na internetu već duže vreme dostupan intrigantni trejler koji nestrpljivim može utoliti prvu radoznalost dok čekaju.

Izvor: Pazi, snima se

No comments:

Post a Comment