TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, December 11, 2013

NIKOLA RAKOČEVIĆ U PROGRAMU "SHOOTING STARS"




Nove zvezde obasjavaju Berlinale: EFP je objavila imena najboljih mladih evropskih glumaca za 2014. Nikola Rakočević je jedan od deset evropskih talenata, koji će biti predstavljeni tokom Berlinskog filmskog festivala 2014. godine u programu Shooting Stars (Zvezde u usponu).

Žiri koji je odabrao zvezde za 2014. činila su poznata imena iz sveta evropskog filma među kojima su norveški glumac i bivši nosilac priznanja Shooting Star Anders Basmo Kristijansen, filmski kritičar Čarls Grant iz Velike Britanije, nemački režiser Hermina Huntgeburt, hrvatski kasting direktor Oriana Kunčić i producent Jani Tiltges iz Luksemburga.

Hermina Huntgeburt je izjavila: „Shooting Stars je stekao reputaciju programa koji otkriva sirov talenat. Raznovrstan skup glumaca koje smo odabrali za 2014. još jednom u prvi plan stavlja raznolikost porekla i nadarenost kojima mlade evropske zvezde doprinose glumačkom izrazu. Jako smo zadovoljni našim izborom i radujemo se napretku i budućim dostignućima ovih mladih glumaca.“

Nikola Rakočević, nominovan od strane Filmskog Centra Srbije
Izabrani filmovi: Krugovi, režija Srdan Golubović (Srbija, Nemačka, Francuska, Slovenija, Hrvatska, 2013); S/Kidanje, režija Kosta Đorđević (Srbija, 2013); Travelator, režija Dušan Milić (Srbija, 2014)

Komentar žirija: „Najmlađi od pet  kolega glumačkog ansambla filma Krugovi, Nikola se ističe snažnim i živopisnim izrazom.  Nikola poseduje izuzetnu energiju i harizmu a njegova dosadašnja glumačka karijera potvrdjuje impresivan glumački registar što je garancija za nove glumačke izazove.“

European Film Promotion / Evropska filmska promocija (EFP) s ponosom objavljuje deset nosilaca titule European Shooting Stars za 2014. Godišnja revija mladih i perspektivnih evropskih glumaca, po izboru žirija profesionalaca iz filmske industrije, ove godine nam predstavlja mlade izvođače iz različitih zemalja kao što su Danska i Srbija. 

Talentovane buduće zvezde izabrane sa spiska od 24 nominovana glumca biće predstavljene medijima i uticajnim stručnjacima iz sveta filma od 6. do 10. februara, na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2014. 

European Shooting Stars je deo EFP-ovog godišnjeg programa koji je finansijski podržan od strane MEDIA programa Evropske unije i organizacija-članica EFP. Pored toga, podršku projektu svake godine pružaju promotivni partneri, čime se glumcima koji imaju tu sreću da budu odabrani omogućava da na Berlinalu učestvuju u širokom dijapazonu aktivnosti vezanih za filmsku industriju.

Idući koracima bivših nosilaca priznanja European Shooting Stars kao što su Keri Maligan, Melani Loren, Domnal Glison i Moric Blajbtro, debi deset novih zvezda je postao kulminacija festivalskog kalendara Berlinala. Mlade zvezde će se upoznati sa uticajnim direktorima kastinga, agentima, režiserima, producentima i međunarodnim medijima tokom vikenda ispunjenog događajima namenjenim podizanju njihovog profila, čija kruna će biti ceremonija na Berlinale Palastu, na kojoj će svaki od mladih umetnika dobiti prestižnu Shooting Stars nagradu.

Renate Rose, Upravni direktor EFF-a je tim povodom izjavio „Ovo je sedamneasta godina Shooting Stars incijative, i ovaj put smo ponovo podigli kriterijume za odabir sledeće generacije međunarodnih glumačkih zvezda. Bili smo jako zadovoljni nominovanim izvođačima i veoma nam je drago da podržimo ove talentovane novajlije u njihovoj internacionalnoj karijeri.”

Shooting Stars 2014:

Srbija: Nikola Rakočević
Danska: Danica Ćurčić
Nemačka: Maria Dragus
Italija: Miriam Karlkvist
Holandija: Marvan Kenzari
Norveška:  Jakob Ofteboro
Poljska: Mateuš Košćjukevic
Rumunija: Kozmina Stratan
Švedska: Eda Magnason
Velika Britanija: Džordž Meke

Više podataka o izboru za 2014 i Shooting Stars programu možete naći na www.shooting-stars.eu i https://www.facebook.com/ShootingStarsEFP

Izvor: Filmski centar Srbije

No comments:

Post a Comment