TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, November 21, 2013

PONOVO RADI PANČEVAČKI APOLO

U renoviranom prostoru dvorane „Apolo“ Doma omladine Pančevo, nakon tačno sto godina, 24. novembra u 21 sat, publika će imati priliku da prisustvuje projekciji filma „Poslednji dani Pompeje“.

Tom prilikom biće postavljena i spomen-ploča posvećena prvoj projekciji, a u čast obeležavanja stogodišnjice postojanja bioskopa u Pančevu. Ovaj događaj sastavni je deo manifestacije „Nedelja otvaranja – Apolo“ koju organizuje Dom omladine Pančevo, u sklopu svečanog otvaranja nove dvorane.

Bioskopski život Pančeva počeo je 1913. godine otvaranjem prvog samostalnog bioskopa, pančevačkog „organka“ poznatog biskopskog lanca „Apolo“. Kasnijih godina bioskop menja ime u „Moderni Bioskop“ (1923.) a nakon Drugog svetskog rata u „Crvena Zvezda“ koje ostaje sve do zatvaranja objekta 1993. godine.

Prva bioskopska projekcija održana je 24. novembra 1913. godine. Na repertoaru je bio nemi italijanski film „Poslednji dani Pompeje“ (režija: Mario Kazerini i Euleuterio Rodolfi), sa tada popularnim glumcima Fernandom Negri, Eugenijom Tetoni Fior, Ubaldom Stefanijem i drugima. Scenario za film napisan je po romanu engleskog pisca Edvarda Liton-Bulvera. Pretpostavlja se da je projekcija imala muzičku pratnju uživo izvođenu na klaviru.

Zahvaljujući Radiši Stanišiću, uredniku filmske arhive Kulturnog centra Pančeva, a posebno zalaganju pokojnog profesora Dejana Kosanovića, istoričara filma, koji je posredovao u pronalazenju originalnog filma i nabavci od italijanskog Instituta za film, publika će biti u prilici da pogleda remasterizovanu kopiju sa originalnom muzikom koja je izvođena u toku projekcije davne 1913. godine.

Opširnije ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=11&dd=21&nav_id=780087

No comments:

Post a Comment