TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, November 20, 2013

HOĆE LI DRŽAVA POKUŠATI DA SPASE BIOSKOPE?

Privatizacijom "Beograd filma" februara 2007, kada je biznismen Nikola Đivanović kupio 14 bioskopa, Beograd je ostao bez art dvorana u centru grada koje su pod zaštitom države - "Balkan", "Odeon, "Kozara", "Jadran", "Kosmaj", "Zvezda", kao arhitektonske građevine iz 19. veka, koje su deo kulturne baštine, ali i istorije srpske kinematografije.

Uprkos dugogodišnjim javnim apelima filmskih umetnika i radnika koji su državi ukazivali na ovu "sahranu", jer od 14 nekadašnjih bioskopa više nijedan ne radi, većina njih danas su samo ruine, ostali su pretvoreni u skladišta, poslastičarnice, kladionice i kockarnice, iako je ugovor o prodaji "Beograd filma" nalagao kontinuitet delatnosti.

Najčudnije u priči o "pomoru" umetničkih bioskopa kojih se ne bi odrekla nijedna država u svetu, i koji u svim civilizovanim zemljama uživaju posebnu brigu, ipak je činjenica da u proteklih šest godina, uprkos obećanjima, nijedan ministar kulture nije bio spreman da otvori ovaj problem.

Bioskopima se nisu bavili ni gradski sekretari za kulturu, iako naše zakonodavstvo, uprkos privatizaciji, daje prostora za "manevrisanje" - prema Zakonu o kulturnim dobrima, ako vlasnik privremeno ili trajno napusti kulturno dobro, tako da postoji opasnost da ono bude oštećeno ili uništeno, Ministarstvo kulture može odrediti fizičko ili pravno lice kao staraoca tog kulturnog dobra.

Zakon o kulturi otvara prostor da država otkupi stare bioskope, dogovorom o saradnji sa novim vlasnicima. Tako bi veći broj prodatih bioskopskih sala u Beogradu i u Srbiji mogli da se pretvore u savremene bioskope, a za to su potrebni dobra volja Ministarstva kulture i Ministarstva privrede, i razgovor sa vlasnicima bioskopa, s kojima dosadašnji ministri nikada nisu pregovarali.

Više ovde: http://novosti.rs/vesti/kultura.71.html:464689-Ko-ce-zaustaviti-propadanje-bioskopa

No comments:

Post a Comment