TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, November 1, 2013

PET SRPSKIH FILMOVA NA FESTIVALU U SOLUNU

Na 54. Solunskom filmskom festivalu, koji je počeo danas i traje do 10. novembra, biće prikazano pet filmova iz Srbije, od kojih jedna manjinska produkcija, najavio je Filmski centar Srbije.

Festival svečano otvara film "Only Lovers Left Alive" Džima Džarmuša, a zatvara "Nebraska" Aleksandra Pejna.
 
Svi filmovi iz Srbije biće prikazani u programu "Balkan Survey".

U glavnoj selekciji učestvuju "Odumiranje" Miloša Pušića i "Svećenikova đeca" Vinka Brešana (hrvatski film u kojem su partneri iz Srbije manjinski koproducent).
 
U kratkometražnom programu prikazuje se animirani "Rabbitland" Ane Nedeljković i Nikole Majdaka juniora.

Za sekciju "Balkan Survey 1994-2013" odabrani su stariji filmovi "San zimske noći" Gorana Paskaljevića i "Beli, beli svet" Olega Novkovića.

Industrijski deo festivala u Solunu "Agora industry" ove godine održava se od 2. do 9. novembra i predstavlja 16 filmskih projekata na 9. Crossroads koprodukcijskom marketu, 12 filmova u programu Work in Progress i oko 300 filmova na Agora filmskom marketu.
 
Projekat "Satelićani" u režiji Nenada Mikalačkog (srpsko-francuska koprodukcija) jedini je projekat iz Srbije koji će biti predstavljen na Crossroads-u, a film "Nebo iznad nas" Marinusa Grotofa (koprodukcija Holadnije, Srbije, Belgije i Grčke) biće prikazan u programu Work in Progress.

Izvor:  http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:461716-Pet-srpskih-filmova-na-festivalu-u-Solunu

No comments:

Post a Comment