TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, November 9, 2013

OTPOČELA DEVETA SLOBODNA ZONA

Uz minut ćutanja kao znak sećanja na nedavno preminulog Srđu Popovića, i uz stotinak minuta uzbudljivog vodiča kroz ideologiju, 7. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda počela je još jedna, deveta po redu „Slobodna zona“.

„Razmišljajući o osvajanju slobode, imao sam danas priliku da govorim na ministarskoj konferenciji Saveta evrope o bezbednosti novinara i sada na otvaranju Slobodne zone. Moj prvi utisak je da je upravo ovaj prostor, ovaj festival, ovaj dogadjaj, vredniji za očuvanje sloboda od velike ministarske konferencije“, izjavio je predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić, svečano otvarajući festival, navodeći upravo „Slobodnu zonu“ kao festival koji može i treba da bude obrazac razvoja kulture našeg društva.

Podsećajući na početke osvajanja medijskog prostora od strane radija a potom i televizije, Matić je kazao da „Slobodna zona“ čuva vrednosti koje su stvarane skoro 25 godina pod imenom B92.

„Želeo bih, možda na malo specifičan način, da otvorim ovaj festival minutom ćutanja i odavanjem pošte velikom borcu za ljudska prava Srđi Popoviću, koji je simbol jednog vrednosnog sistema, kulture i principa i upornosti“, dodao je on, izražavajući uverenje da će jedan od filmova u ovoj zoni biti i film o Popoviću i vrednostima koje je živeo i promovisao.

Više ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=11&dd=08&nav_id=774985

No comments:

Post a Comment