TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, November 10, 2013

RADOŠ BAJIĆ O DUBOKOM KORENJU KOMUNIZMA U SRBIJI

Serija “Ravna gora” jeste civilizacijski iskorak srpskog društva, kaže Radoš Bajić uoči večerašnje premijere serije “Ravna gora”, koja je mnogo pre početka emitovanja uzburkala strasti u celoj bivšoj Jugoslaviji.

- Sedamdeset godina posle drugog svetskog rata mi smo još sedeli u mraku sa povremenim tračkom istine koji nas je samo sporadično obasjavao. Decenijama smo živeli u jednoumnom, ideološki nametnutom tumačenju tog vremena, u lažima sa kojima su davno pre nas raskrstili svi napaćeni narodi takozvanog istočnog lagera. Nažalost, komunizam se nigde tako žilavo i prijemčljivo nije primio kao kod Srba. Zbog čega je to tako, tek treba doći do odgovora...

Zar vi u vašoj seriji nećete dati odgovore na sva ta pitanja?

- Pokušaću makar da ih naslutim. Pre nas su Poljaci, Istočni Nemci, Rumuni, čak i Bugari zbacili sa sopstvene prošlosti zastore laži, falsifikata i istorijske dogme sa tumačenja vremena u kojem su stotine miliona ljudi bili zamorčići komunizma. Svi su se pre nas pogledali u ogledalo, svi su već smogli snage da se suoče sa istinom i oproste jedni drugima. Mi Srbi još nismo. Kod nas rat partizana i četnika još traje. Zbog svega toga uveren sam da je serija “Ravna gora” civilizacijski iskorak srpskog društva u celini. Pogotovu zbog činjenice da se emituje na nacionalnoj televiziji, što pokazuje dostignuti nivo ljudskih sloboda, slobode izražavanja, demokratske svesti i globalne društvene i kulturne tekovine. Verujem da ćemo serijom “Ravna gora” mi kao narod definitivno pustiti duha iz boce.

Komunisti najavljuju proteste zbog serije danas u podne ispred zgrade RTS.


- Na to smo računali. To je sastavni deo procesa oslobađanja istine i uspostavljanja slobode. Doduše, teško mi je da ubedim mnoge koji mi se javljaju ovih dana da najavljeni protesti komunističkih organizacija nisu deo promocije i lucidnog marketinga našeg projekta. Priznajem, mnogo smo uradili, uložili smo maksimum profesionalnih i ličnih napora da “Ravna gora” bude najbolji mogući program i medijski projekat u celini, ali demonstracije nisu plod naše marketinške inventivnosti. Znam da će “Ravna gora” i bez halabuke komunističkih dogmatika biti rekordno gledana.

Da li ste vi najzaslužniji za to što ćemo večeras na nacionalnoj televiziji videti prvu epizodu “Ravne gore”?

- Ne. Pre mene je to Aleksandar Tijanić. Kao vizionar društvenih procesa i hrabri pionir teških vremena koje živimo, on je u svojstvu generalnog direktora Javnog servisa pre četiri godine došao na ideju da se radi jedan ovakav projekat. Dakle, sve kritike i pokude prihvatam na sebe, a sve pohvale i priznanja ustupam pokojnom Saši.

Intervju u celini možete pročitati ovde: http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/418815/Rados-Bajic-Komunizam-se--nigde-nije-primio-kao-kod--nas-u-Srbiji

No comments:

Post a Comment