TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, November 19, 2013

NEBOJŠA SLIJEPČEVIĆ O SVOM FILMU GANGSTER TE VOLI

Bar tako piše „Holivud reporter“ o filmu „Gangster te voli“ hrvatskog reditelja Nebojše Slijepčevića, koji je beogradsku premijeru imao 11. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda, na festivalu „Slobodna zona“.

Sa malim zakašnjenjem, prohladnog novembarskog jutra, reditelj Nebojša Slijepčević i njegova saradnica, producentkinja Vanja Jambrović, stigli su na zakazani intervju, ispred Doma omladine. Odmah se pravdaju, kasnili su jer su pokušavali usput da pronađu pekaru. A tražili su pekaru jer su prethodne noći, nakon smehom i aplauzima ispraćene projekcije filma „zaginuli“ sa prijateljima koje gledaju uglavnom po festivalima. Doručak im je bio neophodan.

„I niste mogli da nađete pekaru u centru Beograda?"

„Ne, baš čudno. Našli smo pljeskavice i ćevape, ali ne i pekaru", odgovara reditelj u neverici.

„Našli ste pljeskavice u centru Beograda? A niste našli pekaru", i dalje insistiram u neverici.

U redu, očajnička vremena zahtevaju očajničke mere, pa smo „mesto vršenja intervjua“ pomerili stotinak metara dalje, do obližnje pekare. Ispostavilo se da je to odlična kombinacija, i kako će priznati Vanja po završetku intervjua, odličan savet – bolje je nahraniti sagovornika kao što je Nebojša, inače će biti mrzovoljan tokom celog intervjua.

„A to ti je savjet i koji dobijaju svi redatelji. Prvo što ujutru moraš učinit je da nahraniš ekipu, pa ti tek onda počinje snimanje“, objašnjava ona.

Kad su sendviči, peciva i kafe stigli, počeli smo da razgovaramo i o filmu „Gangster te voli“, neobičnoj dokumentarnoj priči, koja gde god da se pojavi izaziva oduševljenje. Samo u Hrvatskoj film je na tri festivalske projekcije privukao pet hiljada gledalaca.

„Svuda su reakcije zaista bile pozitivne, ali moram da izdvojim Split i tamnošnju projekciju u okviru Mediteran film festivala. Film je prikazivan na džinovskom platnu u bioskopu na otvorenom, gdje su se ljudi verali po drveću kada nije više bilo mjesta, i od prvog minuta čula se graja. Oni su vrištali, aplaudirali, komentarirali... Čak su se čule i ponude za glavnu junakinju Maju, tražili su da joj proslijedimo brojeve telefona. Takvu euforiju nigdje nisam vidjela i ne znam da li ću je ponovo sa nekim drugim filmom doživjeti“, priča Vanja.

Gangster je nadimak Nediljka Babića, koji je pre četvrt veka odustao od postavljanja i spajanja parketa i posvetio se spajanju usamljenih srca. Njegovo provodadžisanje uskoro je postalo unosan posao, a glas o njemu proneo se u celoj Hrvatskoj. Tako je priča stigla i do producentkinje Vanje, koja ju je podelila sa Nebojšom.

„Imao sam ideju da snimim film o dogovorenim brakovima u Hrvatskoj, o strankinjama koje dolaze ovdje da sklope brak. Onda smo krenuli u istraživanje i nismo mogli da nađemo interesantnu priču. Čak i kada je Vanja došla sa materijalom iz novina o nekom Gangsteru koji živi u Imotskom, činio mi se kao prilično nezanimljiv tip“, priznaje Slijepčević. „Iz toga što su mediji pisali o njemu stekao sam dojam da je on nekakav bizarni prevarant. Mislim, on je u novinama uglavnom dobijao prostor tokom sezone kiselih krastavaca. Znate ono kada ljeti u novinama nema o čemu da se piše, pa posljednju stranu prevplave razne bizarnosti. E tu se pojavljivao Gangster.“

Razgovor u celini možte pročitati ovde: http://www.b92.net/kultura/intervjui.php?nav_category=1081&nav_id=776974

No comments:

Post a Comment