TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, November 19, 2013

SRBIJA SAD I ČLAN EVROPSKE MREŽE FILMSKE KOMISIJE

Srpska filmska asocijacija postala je punopravni član Evropske mreže filmskih komisija EUFCN, profesionalne mreže 87 komisija iz 27 zemalja, koja podržava i promoviše evropsku kulturu i posebno filmsku industriju.

Time je asocijacija producentskih kuća i filmskih radnika, koja radi na privlačenju međunarodnih projekata i pozicioniranju Srbije kao poželjne destinacije za snimanje filmova, postala ravnopravni partner sa svojim evropskim kolegama, navedeno je u saopštenju SFA.

U isto vreme je, posle veoma uspešnog učešća na Cineposiumu u Južnoj Koreji prošlog meseca, izvršna direktorka SFA-e Ana Ilić izabrana za člana Odbora direktora AFCI - globalne asocijacije filmskih komisija.

Taj Odbor broji 10 članova, od čega su samo tri iz evropskih filmskih komisija. Srpska filmska asocijacija je jedini predstavnik iz istočne Evrope koji je ušao u najviše upravljačko telo u istoriji te organizacije.

"Ovo je još jedno priznanje da je Srbija konkurentna i privlačna destinacija za snimanje filmova, ali i dokaz da je SFA kao organizacija za veoma kratko vreme svog postojanja postigla dobar ugled i kredibilitet među kolegama iz celog sveta", stoji u saopštenju.

Ilić je u svojoj kandidaturi ukazala na značaj proširenja zajednice filmskih komisija i istakla da one treba da prate potrebe industrije u današnjim nestabilnim ekonomskim trendovima, da se mora još podići svest o značaju i ulozi filmskih komisija, kao i da se istočna Evropa mora posmatrati u svakom smislu kao ozbiljan produkcijski centar.

 "Smatram da će moje učešće u radu Odbora doneti jedan novi pristup iz istočne Evrope, koja je sve značajnija u filmskoj industriji, ali do sada nije imala svog predstavnika u telima koja donose odluke u AFCI", rekla je Ilić.

Više ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=11&dd=19&nav_id=779407

No comments:

Post a Comment