TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, November 21, 2013

HOĆE LI DRŽAVA POKUŠATI DA SPASE BIOSKOPE? - DRUGI DEO

Uprkos dugogodišnjim apelima filmskih umetnika i radnika, koji su državi i čitavoj javnosti ukazivali na "sahranu" 14 bioskopa, koja se dogodila 2007. kriminalnom privatizacijom "Beograd filma", kada je centar grada ostao bez - "Balkana", "Odeona, "Kozare", "Jadrana", "Kosmaja", "Zvezde", nijedan od ministara kulture, koji su se u međuvremenu smenjivali na ovoj funkciji, nije bio spreman da otvori ovaj problem.

Taj dokaz našeg sopstvenog rugla - ruinirani bioskopi koji su svojevrsni deo istorije domaće kinematografije, kao i oni koji su od umetničkih sala pretvoreni u skladišta, poslastičarnice, kladionice i kockarnice (iako je ugovor o prodaji "Beograd filma" nalagao kontinuitet delatnosti), nisu, nažalost, izazvali nikakvu pažnju ni gradskih, ni republičkih vlasti. Gotovo sve inicijative koje bi mogle nešto da "pomere" bile su individualne - reditelj Darko Bajić nekoliko godina se borio za spas bioskopa "Balkan", od privatizacije 2007. do 28. marta 2010, kada je vlasnik zbog navodne rekonstrukcije zatvorio dvoranu.

On je uspeo da u najstarijem beogradskom bioskopu bude prikazano više od 300 domaćih i svetskih autorskih ostvarenja (što je bio dokaz da gledaoci žele i program koji se ne sužava na izbor komercijalnih filmova modernih sinepleksa), i da se tu održi oko 12 festivala. Javnost su zbog ovog problema alarmirali i reditelji Dušan Makavejev, Goran Marković, Srđan Karanović..., mnogi drugi značajni predstavnici domaćeg filma, FCS, UFUS, članovi grupe građana "Povratak otpisanih", koji godinama raznim uličnim performansima kritikuju zatvaranje beogradskih bioskopa i podsećaju na sve "žrtve privatizacije "Beograd filma". Krajnji rezultat svih ovih akcija, nažalost, uvek je bio nula.

Privatizacija "Beograd filma" samo je jedna u nizu pljačkaških "akcija" koje su se dogodile u prethodnoj deceniji. Što se mogućnosti poništavanja privatizacije tiče, mi bismo bili zadovoljni da država omogući Filmskom centru Srbije da raspolaže sa makar tri-četiri bioskopa "Beograd filma", čije obnavljanje ne bi mnogo koštalo - tvrdi Srđan Dragojević.

Više ovde: http://novosti.rs/vesti/kultura.71.html:464876-Akcija-umesto-obecanja

No comments:

Post a Comment