TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, November 26, 2013

BUDŽET ZA KULTURU

Koliko država daje za kulturu: Budžetska pogača ili budžetska zemička

Jedan od prioriteta Ministarstva kulture bio je da prekine seriju restriktivnih i pređe na razvojne budžete, rekao je Dejan Ristić, državni sekretar Ministarstva kulture, na jučerašnoj sednici skupštinskog Odbora za kulturu, čija je tema bila budžet za 2014. 



Dejan Ristić je naveo da se ministarstvo obratilo svim ustanovama kulture i u saradnji s njima, „prepoznavanjem prioriteta koje su odredile“, i s Ministarstvom finansija izradilo predlog budžeta za 2014.

- Budžet je prvi put programski koncipiran, radimo i dalje na definisanju određenih stavki i to će biti dostavljeno poslanicima kroz objedinjeni vladin amandman. Srbija je u 2013. bila na istorijskom minimumu, s nešto manje od šest milijardi, što je oko 0,57 odsto, a u 2014. je budžet 16 milijardi i 100 miliona - kazao je Ristić, dodajući da će to omogućiti početak kapitalnih ulaganja - kazao je Ristić.
 
Siniša Kovačević (DSS) skrenuo je pažnju da, kada se od toga odbije 7,5 milijardi namenjenih RTS-u i RTV-u, onda to nije „budžetska pogača“, nego „budžetska zemička za kulturu“.
 
Gorica Mojović je postavila pitanje da li se raspravlja o budžetu koji je pred poslanicima ili će u poslednjem trenutku stići amandmani po kojima se stvari menjaju.

Kada je o postojećem predlogu reč, ona je ukazala na niz pitanja.

- Ovogodišnji budžet za kulturu je za preko dve milijarde veći nego u 2013, ali kako je raspoređen. Za programe (kinematografija, stvaralaštvo prim.aut) u 2013. bilo je 545 miliona i bilo je reči o tome koliko je to nedovoljno, u 2014. na toj poziciji je znatno manje - 120 miliona, od čega je 86 za knjige. Sredstva namenjena lokalnoj samoupravi (pomoć za popravke, radove, otkupi...) u 2013. bila su 415 miliona, a u 2014. je 130. Predviđeno je čak 680 miliona za obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata. Na poziciji za investicije u 2013. bilo je 224,8 miliona dinara, a u 2014. čak 20 miliona evra - rekla je Mojovićeva.

Po njenim rečima, „da se završi rekonstrukcija zatvorenih muzeja sa opredeljenim novcem jeste moguće“, ali usled nedostatka projektne dokumentacije i sa ovim Zakonom o javnim nabavkama to je nerealno. Ona je postavila i pitanje po kojem zakonu su opredeljena sredstva za RTV i RTS kad novi nije donet, a u postojećem Zakonu o radiodifuziji piše da se sredstva obezbeđuju od pretplate, reklama, dok se „finansiranje iz budžeta i ne pominje“.
 

Dragojevićev predlog

Poslanik Srđan Dragojević podsetio je da RTS deceniju nije, po zakonu, izdvajao 1,5 odsto od pretplate za kinematografiju, te da je sada prilika da se to ispravi. On je predložio da RTS to otplaćuje u ratama, i to na način da bude koproducent u budućim filmovima.
 

Medijski zakoni

Prema rečima Saše Mirkovića, pomoćnika ministra kulture zaduženog za medije, nacrt zakona o javnom informisanju će do kraja godine biti iz resornog ministarstva prosleđen Vladi. Takođe, nacrti zakona o elektronskim medijima i zakona o javnim servisima, na kojima rade radne grupe, u prvom tromesečju naredne godine biti upućeni Vladi na razmatranje.


Budžet u brojkama

  • 680,2 miliona za obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata
  • 120,4 miliona za programe (film, stvaralaštvo...)
  • 86,8 miliona za književno stvaralaštvo
  • 3,1 milion za muzičko stvaralaštvo
  • 11,3 miliona za Maticu srpsku (u 2013. bilo je 40)
  • 142.000 za nacionalne manjine 
Izvor: Blic

No comments:

Post a Comment