TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, November 24, 2013

DOKUMENTARNI FILM "POGREBNIK" NA FESTIVALU IDFA



Dokumentarni film "Pogrebnik", mladog reditelja Dragana Nikolića, biće u nedelju premijerno prikazan na IDFA festivalu u Amsterdamu, koji slovi za jednu od najvećih svetskih smotri dokumentaristike. Film, objašnjava autor za "Novosti", nije morbidna priča o smrti, već intimni portret pogrebnika.

 - To je jedna lična, ljubavna priča o Bati i njegovoj supruzi Tanji koji dolaze iz Nemačke u Srbiju sa željom da nastave porodični posao Batinog tasta. Ovaj vlasnik pogrebnog preduzeća specijalizovao se za prevoz tela naših emigranata nazad u Srbiju, ali razvozi i pokojnike unutar Evrope - kaže Nikolić.

Autor nagrađivanih dokumentaraca "Kavijar konekšn", "Nacionalni park" i "Hotlajn" i koscenarista "Beži zeko beži" i "Mejd in Srbija", proveo je godinu dana snimajući naslednike preduzeća "Drnda internacional" iz Požarevca i njihovo privikavanje na posao.

- Toliko smo se zbližili da su u pojedinim intimnim trenucima, kad se recimo posvađaju, znali da se okrenu ka kameri i kažu: "Dragane, šta ti misliš o tome?"

Oni koji su gledali Nikolićev "Kavijar konekšn" setiće se da su oca glavnih junaka zvali Drnda, a isti nadimak ima i vlasnik pogrebnog preduzeća u novom filmu. Da li je to slučajnost?

- Pisac i austrijski novinar koji radi na ORF gledao je "Kavijar" i mnogo mu se dopao, a onda mi je preporučio "svog" Drndu, pogrebnika. Cela priča se, međutim, otvorila kada su Bata i Tanja došli da uče taj posao - kaže Nikolić.

"Pogrebnik" će biti Nikolićevo treće predstavljanje na uglednom festivalu u Amsterdamu.

- IDFA okuplja najkvalitetnije dokumentarne filmove iz celog sveta i mislim da su male šanse za neku nagradu. Ali nema boljeg mesta za predstavljanje, jer su u Amsterdamu selektori svih značajnih festivala dokumentaristike, koji ovde biraju program za narednu godinu. Tu su i televizije koje takođe kupuju filmove za svoje gledaoce.


Nikolić objašnjava da se na ovakvim smotrama najbolje vidi koliko srpski dokumentarci produkciono zaostaju za svetom.

- Sa novcem sa kojim mi radimo, tamo ne može ni da se počne projekat. Primera radi, visoka produkcija u Srbiji je 150.000 evra, a prosečna u Evropi od pola miliona pa naviše. Da ne pominjem da su honorari reditelja i ekipe dokumentaraca samo za nijansu manji od kolega koji snimaju igrane filmove.

Srpske televizije, za razliku od evropskih, nisu zainteresovane za kreativne dokumentarce, tvrdi Nikolić.

- Ne postoji interesovanje za kupovinu dokumentaraca domaćih autora, čak i kada osvajaju nagrade u svetu. A to je šteta, jer imamo "talas" mladih autora i onih srednje generacije koji snimaju zanimljive dokumentarne filmove. Treba nam više festivala i zainteresovanih televizija, jer publike ima - tvrdi Dragan Nikolić.

Izvor: Novosti

No comments:

Post a Comment