TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, September 5, 2013

USKORO FILM O LJUBAVI FLORE SENDS I JANAĆKA JOVIĆA

Britanski producent i multimilioner, predsednik „Atlantik skrin grupe”, Sajmon Foset i generalni sekretar garde kraljice Elizabete Druge za Bakingemsku palatu i Vindzor Dejvid Sajmon Vandelor, u svojstvu vojnog konsultanta, boravili su u nedelju u etno-selu „Rašavil” gde su predstavili scenario holivudskog filma „Moj dragi narednik”. Reč je o ljubavnoj priči o britanskoj bolničarki i vojniku Flori Sends i poručniku Janaćku Joviću, koji su služili u Prvom svetskom ratu u Gvozdenom puku srpske armije. Njihova filmska priča, u produkciji „Atlantik skrin grupe”, biće snimana sledeće jeseni u Srbiji, a premijera se očekuje 2015. godine.

– Film će celom svetu pokazati ulogu, doprinos, žrtvu, ali i hrabrost s kojom su Srbi prevladavali teškoće, i kako su kao ponosan narod preživeli i borili se u Velikom ratu – ističe Sajmon Foset, dodajući da je život Flore Sends poznat ljudima u Srbiji, ali ne izvan nje.

Boravak Britanaca započeo je „Stazama slobode naših predaka”, što će uskoro postati redovna memorijalna tura agencije „Magelan”, gde su, najpre obišli centar Beograda, tvrđavu i Vojni muzej na Kalemegdanu i detaljnije se upoznali sa učešćem Srbije u Prvom svetskom ratu, uz podsećanje da se 2012. navršilo 175 godina srpsko-britanskih diplomatskih odnosa.

U razgovoru za naš list Foset kaže da mu je poznato da su Srbi u svetskim filmovima uglavnom predstavljani kao loši momci i naglašava da je čuo da je film „U zemlji krvi i meda” Andželine Džoli, koji nije gledao, kontroverzan i nepopularan u našoj zemlji, ali dodaje da u filmu o Flori Sends i Janaćku Joviću neće biti ni Andželine, ni takvog stava.

– Hrabrost Srba u velikom ratu prekrili su ratovi devedesetih, što je izazvalo negativni publicitet u širim razmerama. Mi ovde imamo sve elemente za dobru ekranizaciju – istinitu priču, akciju, ljubav, istoriju, i očekujemo da će se publika kupati u suzama. Važno nam je da imamo svetski poznate reditelja i glumicu, kako bi film bio komercijalan, što je preduslov da bude reklamiran – kaže Foset, dodajući da je angažovan i na snimanju filma u Crnoj Gori o britanskim vojnicima koje je spasila srpska vojska za vreme Prvog svetskog rata, čija se 100-godišnjica obeležava sledeće godine.

Ugovori još nisu potpisani, ali kako nezvanično saznajemo, uloga Flore Sends je zahtevna i trebalo bi da bude poverena nekome poput Kejt Vinslet ili Sofiji Majls, poručnika Jovića trebalo bi da tumači srpski glumac mlađe generacije, razmišljamo o Ivanu Bosiljčiću, a režija bi, iako je više imena u opticaju, mogla biti poverena Marku Fosteru („Džems Bond – Zrno utehe”) ili nekome poput Mela Gibsona. Scenario potpisuje Rori Felouz, a muziku Tim Holijer, producent je, kako je najavljeno, Gabrijela Tana, ćerka Dena Tane, koji je član Američke filmske akademije.

Sajmon Foset ističe da je boravak u Beogradu iskorišćen za pregovore sa potencijalnim partnerima, budući da će u ovaj film „Atlantik grupa” uložiti 10 miliona dolara, a da od srpske vlade, kaže, očekuju garancije i pomoć u realizaciji projekta – stavljanje na raspolaganje objekata, lokacija i ljudstva.

– U zemljama, kao što su Bugarska, Rumunija, Češka, Grčka… postoje olakšice za strance koji snimaju filmove i oni dobijaju povraćaj PDV-a. Ako nam država da lokacije gratis, to je jeftinije nego da pravimo scenografiju u studiju. Očekujemo da od distribucije povratimo 50 odsto sredstava, da od privatnih lica dobijemo 25 odsto, i isto toliko od povraćaja PDV-a – računa Foset.

– Dok tražimo novac nećemo čekati sa propagandnom kampanjom tako što će, na primer, vaš ministar kulture da predstavi ovaj projekat dogodine u Kanu. Rešite svoja podzakonska akta kada je u pitanju snimanje stranih filmova u Srbiji i investitori će rado svoj novac ostaviti kod vas – dodaje Sajmon Vandelor, koji je bio vojni ataše u ambasadi Britanije u Beogradu od 2005. do 2008. godine.

Više ovde: http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Flora-Sends-ljubav-srpskog-porucnika.lt.html

No comments:

Post a Comment