TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, September 14, 2013

TELEVIZIJSKO-FILMSKA BAŠTINA SFRJ - ŠTA JE ČIJE?

Filmski centar Sarajevo na ovogodišnjem filmskom festivalu u Luksemburgu (17. oktobra) premijerno će predstaviti restauriranu verziju kultnog filma „Valter brani Sarajevo“ reditelja Hajrudina - Šibe Krvavca.

Tim povodom direktor Filmskog centra Sarajevo Adis Bakrač je kazao da je prioritetni cilj kontinuirani nastavak rada na zaštiti BH filmova. A to je uz nespornu podršku zaštiti filmskog nasleđa podsetilo na nedavnu polemiku oko filmova Veljka Bulajića, odnosno njihovu svrstanost u hrvatski film i otvorilo pitanje koji su iz današnje perspektiva naši partizanski filmovi.

- Partizanski filmovi su nastajali u Jugoslaviji, dakle jugoslovenski su a finasijski su podržavani od više producenata, pokrovitelja. Iz današnje perspektive formalno pravno gledano mogli bismo reći da film pripada glavnom producentu. U slučaju filmova “Valter brani Sarajevo”, “Diverzanti”, “Most” i “Partizanska eskadrila” to je “Bosna film”. Međutim, ako izađemo iz formalno pravnih okvira, filmovi pripadaju i umetnicima, autorima… Primerice; ako bismo napravili anketu s pitanjem čiji je film “Valter brani Sarajevo”, verovatno bi veliki broj ljudi rekao - Bate Živojinovića, - kaže Radoslav Zelenović.

Upitan koji bi partizanski filmovi mogli, sa današnje tačke gledišta, biti naši Zelenović kaže:

-Jugoslovenska kinoteka ima originalne materijale, kopije, bavi se restauracijom…svih filmova. Bivše republike čuvaju svoje filmove a mi čuvamo sve. Formalno pravno gledano, ako baš hoćete, naši filmovi su oni čiji su većinski producenti bili “Avala film”, “Centar film” i drugi iz Srbije. A to bi, primerice, bili: “Kapetan Leši”, “Užička republika” Žike Mitrovića, “Otpisani” Aleksandra Đorđevića, “Pesma” Radoša Novakovića, “Crveno klasje”, “Hajka” Živojina Pavlovića, “San” Puriše Đorđevića…

Više ovde: http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/405310/Neformalna-podela-filmskog-blaga-Hrvatima-Neretva-Bosancima-Valter--nama-Otpisani

No comments:

Post a Comment