TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, September 10, 2013

JUBILARNA DESETA BALKANIMA U ČAST NIKOLE MAJDAKA

Jubilarni, deseti Evropski festival animiranog filma Balkanima biće održan od 1. do 5. oktobra u Domu kulture Studentski grad (DKSG), sa 130 filmova iz 28 zemalja.

Ovogodišnji festival predstavlja omaž nedavno preminulom profesoru Nikoli Majdaku (1927-2013), osnivaču i umetničkom direktoru Balkanime. Njemu će biti posvećena centralna multimedijalna izložba na kojoj će biti predstavljena najznačajnija ostvarenja ovog autora animiranih filmova, koji je ceo život posvetio razvoju animacije u Srbiji i Evropi, najavili su danas organizatori.

Izložba u Galeriji DKSG biće posvećena multimedijalnom umetniku Miloradu Krstiću, poreklom iz Srbije, koji od 1989. živi i radi u Budimpešti i bavi se slikarstvom, skulpturom, animacijom, ilustracijom, stripom, dokumentarnim filmom, fotografijom.

Za animirani film "My Baby Left Me" ovaj značajni, na našim prostorima nedovoljno poznati umetnik, dobio je Srebrnog medveda na Berlinalu 1995. i nagradu za najbolji film na festivalu u Anesiju.

Glavni program izabrala je selekciona komisija u sastavu: Nebojša Petrović, illustrator i animator iz Beograda, Igor Kekeljević animator iz Novog Sada i Mirela Srebrić, animator iz Beograda.

Članovi žirija glavnog takmičarskog programasu Milorad Krstić (multimedijalni umetnik iz Madjarske), Marek Skrobecki (lutka animator iz Poljske) i Rolf Behler (animator i profesor animacije iz Švajcarske). Oni će doneti odluku o nagradama i predstaviće svoj stvaralački opus, a Behler će održati i radionicu - predavanje o pičing forumima animiranog filma u svetu.

U žiriju studentskog programa su Marko Kostić (režiser), Ivan Ivanovski (Makedonija, animator) i Ivan Stojković (animator).

Više ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=1087&yyyy=2013&mm=09&dd=10&nav_id=752073

No comments:

Post a Comment