TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, September 14, 2013

EVROPSKA LETNJA FILMSKA ŠKOLA NA FDU-u I OVE GODINE

Evropska Letnja filmska škola (ESFS) ove godine održaće se od 17. do 21. septembra na Fakultetu Dramskih Umetnosti u Beogradu.

Sa studentima će se družiti proslavljeni slovenački snimatelj, reditelj, scenarista, producent i montažer Karpo Aćimović Godina, profesor emeritus na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju iz Ljubljane.

Bogatog iskustva u profesionalnom i u pedagoškom radu, on će studentima pokušati da prenese lični doživljaj filmskog stvaralaštva, što je i osnovni cilj radionice ESFS-a, direktan kontakt studenata sa odredjenom autorskom estetikom i promišljanjem sveta, navodi se u saopštenju FDU-a.

Od ove godine ESFS proširuje svoj program projekcijom debitantskog filmskog ostvarenja, dobro prihvaćenog od strane evropskih festivala i stručne javnosti. Cilj je da se prisustvom autora debitanta, a kroz živi dijalog, studenti ohrabre da i sami učine prve profesionalne korake, primenjujući iskustva iz drugih sredina, kultura i ekonomskih mogućnosti u stvaranju prvih profesionalnih umetničkih radova kako bi i dalje razvijali kinematografsku delatnost u našoj zemlji.

ESFS će ubuduće pozivati autore debitante sa filmom koji nije prkazan u Srbiji i Fakultet dramskih umetnosti će biti jedino mesto gde se takvi radovi mogu videti.
Ove godine to je igrani film “Paradis Perdu“( 2011), a gost radionice i fakulteta je rediteljka Iv Deboa, koja će nakon projekcije razgovarati sa studentima. Deboa je scenaristkinja i nakon 11 realizovanih scenarija, film “Paradis Perdu“ je igrani film u kojem debituje kao rediteljka. Takodje, Iv Deboa je predavač scenarija na La Femis u Parizu.

Učesnici Radionice i gosti fakulteta su i studenti filma iz Madjarske, Belgije, Kine, Rumunije, Velike Britanije, Francuske, Izraela.

Više ovde: http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/405234/Evropska-letnja-filmska-skola-na-FDU

No comments:

Post a Comment