TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, August 25, 2013

ZAVRŠENO SNIMANJE DOBA DUNĐERSKIH MARKA MARINKOVIĆA

Scena prosidbe u raskošnom salonu dvorca Dunđerskih u Kulpinu vas vraća na izmak , uzbudljivog i revolucionarnog 19. veka. Prosac je Stevan, mlađani sin prebogatog Novosađanina Aleksandra Šandora Adamovića, a izabranica njegovog srca prelepa, i još bogatija, Jelena - Lenka Dunđerski. On, međutim, nije i izabranik njenog srca. Jer, pogled joj, stalno, beži ka odškrinutim vratima salona iza kojih, lica izboranog od burnog života i okasnele, nedozvoljene ljubavi, stoji poeta Laza Kostić.

- Ton, akcija... - komanduje reditelj Marko Marinković i jedna od završnih scena dokumentarno-igranog filma "Doba Dunđerskih" čijem snimanju su, u jednom od raskošnih dvoraca svakako najčuvenije vojvođanske srpske porodice prisustvovale i "TV novosti", polako nastaje.

- Priča je višeslojna, jer osvetljava i istorijski kontekst na izmaku 19. veka i uspon jedne porodice, personifikovan, pre svega, u Lenkinom ocu Lazaru Dunđerskom - uvodi nas u "radnju" pesnik Pero Zubac, zajedno sa Katarinom Janković scenarista ovog filma u kojem se pojavljuje i kao narator.

- U središtu je, ipak, ljubav njegove prelepe kćeri i njegovog najbližeg, zapravo jedinog pravog prijatelja, jednog od naših najvećih pesnika uopšte Laze Kostića.

Platonska i, za to doba, nezamisliva ljubav između bogate naslednice, kojoj je bilo jedva nešto više od dvadeset, i pesnika koji je već prevalio pedesetu, buknula je kad se on, razočaran, 1891. vratio sa Cetinja, gde je, pet godina, uređivao "Glas Crnogorca". Tada i počinje radnja filma koji, uz finansijsku pomoć Vlade Vojvodine, snima "Košutnjak film" iza kojeg su, samo u poslednjih nekoliko godina, briljantni film "Šešir profesora Vujića" i izuzetno gledane serije "Moj rođak sa sela", "Ranjeni orao", "Greh njene majke"...

- Ogroman je izazov igrati ženu koja je ne samo obeležila svoje doba, već i uticala na istorijske tokove, pre svega u umetnosti - kaže, u miru kulpinskog dvorca, Anđela Jovanović na čijem licu nežna senka grčke lepote neodoljivo podseća na lik Lenke Dunđerski koju igra. - Bila sam presrećna kad me je Marko zvao, divno je oživeti lik mlade, samosvojne žene koja je, uprkos svim zabranama jednog vrlo konzervativnog vremena, imala hrabrosti da voli kako je ona volela. I da tu ljubav pokazuje. Prelepo je sve to raditi po rukopisu "velikog Pere Zupca uz čije čudesne „Mostarske kiše“ smo i mi odrastali".

Više ovde: http://www.novosti.rs/vesti/spektakl.147.html:450421-Kraj-snimanja-Doba-Dundjerskih

No comments:

Post a Comment