TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, August 25, 2013

MILOŠ BIKOVIĆ O ULOZI U SUNČANICI NIKITE MIHALKOVE

Jednu od svojih najvećih profesionalnih želja - da sarađuje sa omiljenim rediteljem Nikitom Mihalkovim - mladi glumac Miloš Biković ispunio je već na početku karijere, snimivši prošle zime "Sunčanicu". Početkom sledeće godine očekuju ga dve velike premijere - nastavak filma "Montevideo, Bog te video" Dragana Bjelogrlića i "Sunčanica".

- Brat mi je predložio da napišem pismo Mihalkovu, znajući koliko mu se divim. Nisam verovao da će slavni reditelj izabrati mene iz Srbije. Gotovo sam se onesvestio kada su me pozvali na kasting - priseća se Biković.

Film je snimljen prema pričama Ivana Bunjina i smešten je u doba građanskog rata dvadesetih godina prošlog veka. Biković u "Sunčanici" igra ruskog oficira, potporučnika "belih", koji se pred kraj rata predaje Crvenoj armiji. Za potrebe filma morao je da nauči ruski, a na svojoj koži osetio je i zloglasne ruske zime. Mada je snimanje završeno pre nekoliko meseci, Biković za "Novosti" kaže da još uvek sabira utiske.

- To iskustvo je teško opisati. Mihalkov je jedan od najvećih živih reditelja. Strog je, tačno zna šta hoće i još bolje zna šta može da dobije od glumca, pa na tome i insistira. Verujem da se samo tako mogu dobiti vrhunski rezultati. Improvizacija je veoma poželjna jer ona "probija ekran", ali se kod Mihalkova improvizuje tek kada se dobro pripremi i nauči "sedma" verzija scenarija. Kod nas se snima već druga - primećuje glumac.

Na pitanje šta je to što ćemo naučiti iz ovog filma i tih "bratoubilačkih" ratova, kakve smo i mi vodili, Biković odgovara poređenjem sa srpskom serijom "Ravna gora", u kojoj ima zapaženu ulogu.

- Tamo se snima "Sunčanica", ovde Radoš Bajić snima "Ravnu goru". Ne bih poredio projekte, ali je sličan momenat sazrevanja svesti. Tamo su "beli" prikazivani kao negativci 100 godina, a ovde su četnici predstavljani kao zlikovci. Znači da i mi kao i Rusi, polako raskidamo sa jednom ateističkom zabludom - komunizmom. Važno je da se takve serije i filmovi snimaju. Još je važnije da se to radi iz rodoljubivih i istinoljubivih pobuda.

Snimanje "Sunčanice" počelo je sredinom 2012. godine i trajalo nekoliko meseci. Najveći broj scena zabeležen je u ruskom gradu Gorohovecu i ukrajinskoj luci Odesa. Mihalkov je nedavno najavio da se premijera filma može očekivati početkom 2014. godine. Reditelj planira da napravi i mini-seriju, u kojoj će, kaže, biti nekih novih priča i junaka koje nećemo videti na filmu.

Više ovde: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:450778-Bikovic-Raskid-sa-zabludama

No comments:

Post a Comment