TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, August 30, 2013

SUTRA OTVARANJE NOVE SEZONE KINOTEKE U NOVOJ ZGRADI

Nova sezona Jugoslovenske kinoteke biće otvorena drugog septembra u novoj zgradi u Uzun Mirkovoj, projekcijom dva vanserijski zanimljiva filma snimljena u Beogradu i Nišu 1913. godine, najavio je na konferenciji za novinare direktor Kinoteke Radoslav Zelenović.

Kinoteka će takođe učestvovati, zajedno sa 20 najvećih svetskih filmskih arhiva, u međunarodnom projektu obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Nova zgrada će se još neko vreme otvarati samo za specijalne prilike. Zahtev za upotrebnu dozvolu je predat nadležnima i u toku je završna procedura, kako bi u prostoru koji je potpuno sređen počele redovne, svakodnevne aktivnosti, objasnio je direktor.

Na otvaranju sezone biće prikazani dokumentarni filmovi Povratak srpskih pobednika i osvećenje i otkrivanje Karađorđevog spomenika na Kalemegdanu 11. avgusta 1913. godine i Proslava 1600. godišnjice Milanskog edikta u Nišu 1913. godine.

Ovi dragoceni snimci prvih srpskih producenata pronađeni su u Beogradu i Beču, a restaurirani su u Arhivu kinoteke, istakao je šef Arhiva Aleksandar Erdeljanović.

Program za publiku nastavlja se od trećeg septembra u Muzeju kinoteke u Kosovskoj ulici, koji je tokom leta renoviran tako da će verni posetioci biti veoma prijatno iznenađeni, najavili su čelnici Kinoteke.

Predstavnik Kinoteke Marjan Vujović rekao je da se nastavlja plodna saradnja sa stranim kulturnim centrima i ambasadama, pa će tako 17. septembra biti otvoren Festival indijskog filma.

Program je realizovan uz pomoć ambasade Indije, povodom stogodišnjice snimanja prvog igranog filma te najveće svetske kinematografije.

Na otvaranju će biti prikazano kultno ostvarenje iz 1949. godine Kiša slavnog glumca i reditelja Radža Kapura, a do 22. septembra još sedam indijskih filmova novije produkcije, snimljenih od 1999. do 2009. godine.

Tokom septembra biće prikazan veći broj „in memoriam programa“, sa filmovima domaćih i stranih glumaca i reditelja koji su preminuli u 2013. godini.

Na tužnoj listi su Dejan Kosanović, Džejms Gandolfini, Denis Farina, Ester Vilijams, Dina Darbin, Aleksej Balabanov, Petar Todorovski, Brajan Forbs, Ričard Mateson, Džim Keli, Ivo Laurenčić, Rej Manzarek.

Više ovde:  http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/411/Film/1387104/Kinoteka%2C+nova+sezona+u+novom+ruhu!.html

No comments:

Post a Comment