TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, August 30, 2013

SPREMA SE FILM O IZMAŠTANOM SRPSKOM LJUBAVNIKU IZVOĐAČICE PESME LILI MARLEN

U srpsko-nemačkoj produkciji već dve godine priprema se film "Ljubavnik Lili Marlen". Tekst Miodraga Ilića, poznatog dramskog pisca i romansijera, govori o izmaštanoj ljubavnoj priči između nemačke pevačice Lale Andersen, koja se proslavila pevajući "Lili Marlen" i Duška, beogradskog pijaniste. Film je zasnovan na biografskim detaljima iz života lepe Lale, ali i nadograđen njenim izmišljenim dolaskom u Beograd 1942. godine i ljubavnom romansom.

 Pijanistu Duška igraće Radivoje Raša Bukvić, a u toku su pregovori sa nekoliko domaćih i stranih glumica za ulogu glavne junakinje Lale Andersen. U igri su Ana Sofrenović, Iva Krajnc, ali i najpoznatija nemačka glumica Dajana Kriger ("Troja").

Po rečima srpskog producenta Zorana Otaševića ("Magna internacional"), film će režirati Renato Novaković. Mladi reditelj je posle završene čuvene akademije FAMU u Pragu radio u kompaniji Lika Besona. Snimio je više od 100 spotova i reklama, a sa filmom "Ljubavnik Lili Marlen" debitovaće i na velikom platnu.

 - Dijalozi će biti na srpskom i nemačkom, spajajući u direktnom kontaktu dve vekovima povezane kulture, ali koje se i dalje ne razumeju - kaže reditelj Novaković.

- Nemački producenti, predvođeni Nikolasom Konradom, do sada su obezbedili 4,5 miliona evra budžeta. Dogovor je bio da Srbija učestvuje sa 10 odsto, ali, i pored brojnih obećanja i pisama podrške od nadležnih institucija, novca i dalje nema - kaže Otašević za "Novosti".

Ovom projektu uskoro će se priključiti i američki producenti, jer, uprkos nedostatku "srpskog novca", snimanje mora da počne do kraja godine. Plan autorske ekipe je da "Ljubavnik Lili Marlen" bude spreman za festivale 2015, kada se obeležava 110 godina od rođenja Lale Andersen.

Više ovde:  http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:451656-Ljubavnik-Lili-Marlen
 

No comments:

Post a Comment