TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, August 31, 2013

PREMIJERA FILMA BILI SMO PRVACI SVETA U LJUBLJANI

Izložba i dokumentarni film "Bili smo prvaci sveta“, o usponu Jugoslovenske košarke, producentske kuće "Intermedia Network“ iz Beograda, biće premijerno predstavljeni u Ljubljani tokom Evropskog prvenstva u košarci koje se ove godine održava 4. do 22. septembra.

 Izložba pod nazivom "Bili smo prvaci sveta“ u organizaciji Muzeja grada Ljubljane, Opštine Ljubljana, Sekretarijata za sport i "Intermedia Network“ biće otvorena 2. septembra, u Gradskoj kući u Ljubljani i trajaće do 22. septembra. Na otvaranju izložbe će prisustvovati gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i košarkaška legenda Boris Kristančić. Ova izložbena postavka košarkaškog mobilijara i starih fotografija prikazaće razvoj jugoslovenske košarke od prvih nastupa na velikim svetskim takmičenjima do osvajanja zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Ljubljani 1970. godine.

Izložbu prati svetska premijera dokumentarnog filma "Bili smo prvaci sveta“ koji će biti prikazan 20. septembra u ljubljanskoj dvorani "Union“ u okviru zvaničnog programa Evropskog prvenstva. U dokumentarnom filmu, priča preko 40 sagovornika koji su, svako na svoj način, bili deo razvoja jugoslovenske košarke i osvajanja prve zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u košarci 24. maja 1970, u ljubljanskom "Tivoliju“.

Premijera će biti održana uz prisustvo najviših zvaničnika svetske košarkaške organizacije FIBA, učesnika i autora filma i važnih gostiju iz Slovenije. Autor dokumentarnog filma je Zvonimir Šimunec, producent je Dejan Petrović, scenario je napisao Aleksandar Miletić, a režiju potpisuje Ivica Vidanović.

Izvor:  http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=08&dd=31&nav_id=748430

No comments:

Post a Comment