TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, August 5, 2013

POČEO FESTIVAL U HERCEG NOVOM

Dokumentarnim filmom „Njegoš - jedna biografija - Noć skuplja dva vijeka“, reditelja Branka Baletića, pred punim gledalištem na Kanli kuli otpočelo je četvrto veče Hercegnovskog filmskog festivala. Za ovo delo Baletiću je u nedelju uveče uručen i Gran pri Festivala filma jugoistočne Evrope. Zahvaljujući se na priznanju reditelj je istakao da ga nisu osvojili ni on, niti film, već upravo Njegoš, vladika i pesnik koji je ostavio bogatu zaostavštinu ne samo balkanskoj nego i evropskoj i svetskoj kulturnoj riznici.

Film „S/Kidanje“ mladog i nagrađivanog srpskog reditelja Koste Đorđevića, ispraćen je s punom pažnjom na Kanli kuli, a jedan od razloga je svakako činjenica da je u glumačkoj ekipi, uz sjajnog Nebojšu Glogovca, upečatljiva bila i mlada Novljanka Dragana Dabović. Posle filma „Falsifikator“ Gorana Markovića, koji je ispraćen ovacijama i kojim je svečano otvoren ovogodišnji Hercegnovski festival, izuzetno je tokom vikenda prihvaćeno i ostvarenje našeg mladog reditelja Miloša Pušića, „Odumiranje“.

Priča Dušana Spasojevića o odumiranju srpskog sela, koja je kao hit predstava dugo živela na sceni Ateljea 212, u svojoj filmskoj verziji, kao producentski prvenac glumca Branislava Trifunovića, izazvala je odlične reakcije ne samo publike nego i kritike. Kako je na konferenciji za medije izjavila ekipa filma, „Odumiranje“ je potraga za smislom i potreba da se realizujemo kao ljudi, imajući uvek na umu da je provincija duhovna, a ne geografska kategorija. Zajednički zaključak bio je da je ovo ostvarenje nastalo sa dobrim namerama, kao neki vid počasti svojoj zemlji i ljudima koji su ostali u njoj.

Igrani film „Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa“, u režiji Nikole Vukčevića, sa Anom Sofrenović i Nebojšom Glogovcem u glavnim ulogama, u ponedeljak je prikazan na zatvorenoj projekciji u okviru FFHN MFF. To je i prva projekcija filma čija je montaža završena, ali nije deo posla koji se odnosi na miks tona, muziku, vizuelne efekte, zbog čega ne može pred publiku, a za to još uvek nedostaju novčana sredstva.

Više ovde:  http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:447554-Poceo-27-Hercegnovski-filmski-festival

No comments:

Post a Comment