TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, August 7, 2013

GDE JE NAĐA I S/KIDANJE U OKVIRU PROGRAMA FRESH DANUBE FILMS NA CINEMA CITY-JU

Ovogodišnji internacionalnii filmski festival „Cinema City“, koji će se održati od 26. avgusta do 1. septembra u Novom Sadu, predstaviće novu programsku celinu pod nazivom „Fresh Danube Films“

Nova selekcija na festivalu je „Fresh Danube Films“ koja je nastala kao rezultat projekta realizovanog od strane festivala „Cinema City“i partnera: „Crossing Europe“ iz Linca (Austrija), festivala DORF iz Vinkovaca (Hrvatska) i beogradskog festivala „Slobodna Zona“, a uz finansijsku pomoć Evropske kulturne fondacije (European Cultural Foundation) iz Holandije.

Glavni cilj projekta „Fresh Danube Films“ odnosi se na promociju i podršku kulturne raznolikosti i kreativne sinergije kinematografija iz podunavskog regiona zahvaljujući umrežavanju i platformi za podelu znanja mladim i talentovanim filmskim stvaraocima. Neposredni ciljevi projekta su umrežavanje filmskih institucija od značaja, kao i mladih filmskih profesionalaca kako bi ojačali svoje potencijale, ali i kako bi zajednički pokretali nove projekte.

Na festivalu „Cinema City“ selekcija „Fresh Danube Films“ predstaviće hrvatsku komediju godine „Sonja i bik“ u režiji Vlatke Vorkapić, „Pismo ćaći“, pobednički film festivala u Puli 2012. u režiji Damira Čučića, ovogodišnjeg gosta festivala, potom dva odlična debitantska filma iz Austrije - „Lokalni heroji“ Heninga Bakhausa, uzbudljiv portret velikog fana Kurta Kobejna, i „Zauvek zajedno“ Monje Art i Karoline Bobek, filmsku priču o prijateljstvima i avanturama tinejdžerskog doba.

 Od domaćih ostvarenja u okviru „Fresh Danube Films“ selekcije posetioci festivala moći će da pogledaju „S/Kidanje“ Koste Đorđevića, uzbudljivu priču o tri junaka različitog socijalnog statusa opsednutih ljubavlju prema pogrešnoj osobi, i odlično ostvarenje „Gde je Nađa?“ čiji scenario i režiju potpisuju mladi i talentovani Aron Sekelj, Raško Milatović, Miloš Milovanović, Nemanja Vojnović, Petar Ristovski, Tea Lukač, Marko Đorđević i Luka Popadić.

„Fresh Danube Films“ platforma teži da doprinese umrežavanju autora, osnaživanju njihovih veština i uspostavljanju njihove pozicije u umetnosti i društvu imajući u vidu da poseduje snažan edukativni karakter.

Opširnije ovde:  http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=08&dd=06&nav_id=739729

No comments:

Post a Comment