TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, August 28, 2013

NIKOLA RAKOČEVIĆ I MARKO JANKETIĆ O FILMU KRUGOVI

Glumci Nikola Rakočević i Marko Janketić, obojica tridesetogodišnjaci, presrećni su što im je reditelj Srdan Golubović pružio šansu da zaigraju u njegovom filmu „Krugovi“ koji je preksinoć prikazan na Filmskim susretima u Nišu.

Publika na letnjoj pozornici Tvrđave izabrala je Rakočevića za glumca druge festivalske večeri. On smatra da je film pobrao toliko nagrada na domaćim i svetskim filmskim festivalima jer govori o univerzalnim temama.

- Najemotivnija reakcija publike bila je u Sarajevu, što je valjda i normalno jer se tamo vodio rat. Na projekciji je bilo 3.500 ljudi, a najdirljiviji momenat je bio kad je izašao otac Srđana Aleksića, mladića iz Trebinja koji je herojski stradao da bi spasao život Bošnjaku. Njegov čin je bio osnov za film. „Krugovi“ su katarza za balkanske narode. Mira Furlan je plakala posle premijere u Sarajevu - priča Rakočević.
 
On dodaje da nije bio na festivalu u Berlinu, ali da su mu kolege pričale da je i nemačka publika razumela poruke filma.

- Oni možda baš i nisu mogli da pohvataju sve te konce i tanane nijanse o odnosima Srba, Bošnjaka, Hrvata. Ali priča o potrebi čoveka da pomogne drugom čoveku u nevolji je priča o herojstvu, koje nikad neće nestati. Golubović je napravio film o smislu verovanja u ljudsku dobrotu - napominje Rakočević.
 
Njegov kolega Janketić ističe da „ Krugovi“ moraju da podsete sve nas da se herojska dela ne smeju zaboraviti.
 
- Ne obraćamo dovoljno pažnju na ljudsku dobrotu. Uhvatila nas je neka apatija, nismo više solidarni, svi samo gledaju svoj posla. Ovaj film je bio više nego potreban. Srđanova smrt ima smisao samo ako ljudi ne zaborave da je neophodno da budu dobri prema drugim ljudima. Ima li smisla biti čovek ako prestane humanost i herojstvo. Ako prestanemo da verujemo u dobrotu, neće biti dobro. Koleginica iz Pariza mi je skoro rekla da kod nas u Srbiji vlada solidarnost, za razliku od Francuske - kaže Janketić.

Više ovde:  http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/401959/I-Mira-Furlan-je-plakala-zbog-filma-Krugovi

No comments:

Post a Comment