TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, August 11, 2013

PREMINUO DEJAN KOSANOVIĆ

Jedan od najznačajnijih srpskih istoričara filma, prof. dr Dejan Kosanović preminuo je 8. avgusta u Beogradu, u 83. godini.

Rođen 1930. godine u Beogradu, diplomirao je filmsku režiju na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu 1952. godine i bio jedan od prvih jugoslovenskih diplomiranih reditelja.Apsolvirao je i Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Radio je na filmu, kao asistent režije mnogih stranih filmskih reditelja, najčešće u koprodukcijskim filmovima, ali i domaćih autora (u filmovima „Kapetan leši” Živorada Žike Mitrovića, „Ljubav i moda” Ljubomira Radičevića, „Dvoje” Aleksandra Petrovića...). Kao reditelj realizovao je 35 dokumentarnih dela („Đura Jakšić”, „Freske”, „Istina u okovima”, „Legenda o Stefanu Dečanskom”, „Opsada Beograda”...) i kratkometražnih filmova („Lenjin na markama”) i više od 200 dokumentarnih TV emisija za jugoslovenske i inostrane televizije – u Francuskoj i Nemačkoj, kao i za En-Bi-Si iz Sjedinjenih Američkih Država.

Istorijom jugoslovenskog filma bavio se od 1958. godine, kada je objavio prve tekstove iz ove oblasti. Od 1971. godine aktivno se bavio proučavanjem početnog perioda istorije kinematografije u jugoslovenskim zemljama i regionu. Doktorirao je 1983. godine sa tezom „Počeci kinematografije na tlu Jugoslavije 1986-1918”. Objavio je više od 300 članaka, eseja, studija i knjiga posvećenih istoriji jugoslovenske kinematografije u zemlji i inostranstvu, najvećim delom posvećenih ranoj filmskoj prošlosti. Knjige su mu objavljivane na srpskom, italijanskom, francuskom i engleskom jeziku. U okviru ovih izdanja utvrdio je i izneo javnosti na uvid veliki broj novootkrivenih podataka o našoj filmskoj prošlosti, a posebno se bavio istorijom nemog filma i kinematografskih delatnosti na tlu Jugoslavije.

Više ovde: http://www.politika.rs/rubrike/kultura-i-zabava/Preminuo-Dejan-Kosanovic.lt.html

No comments:

Post a Comment