TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, June 28, 2013

SLOBODAN ŠIJAN DOBITNIK NAGRADE JUTARNJEG LISTA ZA NAJBOLJU PUBLICISTIKU


Ovogodišnji dobitnik nagrade zagrebačkog "Jutarnjeg lista" za najbolju publicističku knjigu je filmski reditelj, scenarista i filmski kritičar Slobodan Šijan za knjigu "Kino Tom: Antonio G. Lauer ili Tomislav Gotovac izmedju Zagreba i Beograda", saopšteno je danas iz MSUB-a.

Knjigu su 2012. godine zajednički objavili Muzej savremene umetnosti u Beogradu i Hrvatski filmski savez u Zagrebu.

"Knjiga je nastala iz potrebe da se odužim prijatelju i umetniku Tomislavu Gotovcu, čoveku čije je prisustvo u Beogradu ostavilo neizbrisiv trag na nekoliko generacija filmskih stvaralaca okupljenih oko Akademije za pozorište, film, radio i televiziju krajem 1960-tih i početkom 1970-tih godina", rekao je Šijan.

"Tih nekoliko generacija se sasvim sigurno mogu nazvati izgubljenim, jer su dogadjaji prouzrokovani aferom oko filma 'Plastični Isus', čiji je ključni sudionik bio i Tomislav Gotovac, u velikoj meri odredili njihove sudbine i onemogućili im trajnije postojanje unutar jugoslovenske i srpske kinematografije", dodao je on.

Kako je navedeno u saopštenju, knjigu čine "kolaži” analiza, sećanja, citata, fotografija, skica, ali i pokušaja razumevanja nekih procesa koji su uticali na nastanak Tomovih filmova ili na formiranje njegovih umetničkih stavova i postupaka.

"Takvom 'montažom' vršim neku vrstu rekonstrukcije umetnikove interakcije sa svetom, filmom i umetnošću, nadajući se da osvetljavajući Tomov rad iz jedne ličnije vizure - nekoga ko je bio izložen delovanju te harizmatične ličnosti u Beogradu - mogu izneti nove podatke i doprineti boljem razumevanju njegovog dela, ali isto tako i sebi objasniti korene sopstvenih ubedjenja", zaključio je Šijan.

Izvor: Tanjug

No comments:

Post a Comment