TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, June 29, 2013

POPBOKS: INTERVJU SA GORANOM RADOVANOVIĆEM

 Popboks donosi intervju sa rediteljem Goranom Radovanovićem u povodu završetku snimanja njegovog novog filma Enklava. Sa Radovanovićem je razgovarao Novi kadar Zoran Janković.

Enklavu pojašnjavate kao dramu identiteta, tačnije, krize identiteta. Kom tom identitetu teže ili pred kojim to identitetom nastoje da uteknu junaci vaše Enklave?

Enklava jeste i drama indentiteta. I to prosto proizilazi iz sadržaja filma. Naime, samo određenje života u enklavi podrazumeva da je taj isti život obeležen identitetom koji je drugačiji ili čak suprotan okruženju. Inače, da nema takvog identiteta, ne bi ni postojala enklava. U konkretnom slučaju, glavni junak filma, komunicira sa svetom van enklave putem svog identiteta od koga ne beži. Njega čak i ne zovu imenom već nadimkom Srbin. Identitet jeste začetak konflikta koji prerasta u dramu.

Enklava nastaje već dugo, u kom trenutku ste osetili prve značajne šumove na vezi između aktuelne prestonice i te kolevke srpstva koje se nekako svako malo stidimo i odričemo?

Svi su nekako prepoznali scenario kao snažnu dramu. Tako je bilo na konkursima u Srbiji i inostranstvu. E sad, ide onaj pravi deo: samo mrvice u Beogradu! I ništa višeod toga…izgleda da “kolevka srpstva”, makar po rezultatima konkursa zaslužuje samo mrvice, a pravi deo kolača ide na “savremenu urbanu dramu”…Jedan član komisije, kao ugledni naslednik duha ideoloških komisija iz samoupravnih vremena, me je blagonaklono upozoravao da scenario nosi klicu “mržnje prema suprotnoj strani” i zbog toga je Enklava i svrstana u rezervni projekat…

Scenograf Vladislav Lašić, montažer Andrija Zafranović i glumci kojima su ponuđene uloge su bili prava umetničk podrška. Na moje veliko razočarenje došao sam do zaključka da je, nažalost, gotovo nemoguće bilo motivisati druge ljude na rad na ovom filmu, ukoliko ne postoji ozbiljna finansijska potpora. Niko nije bio spreman ni na mínimum odricanja a da ne govorimo o maloj žrtvi…i to sve deluje poražavajuće apsurdno u kontekstu teme “kolevke srpstva”…

Intervju u celini možete pročitati ovde: http://www.popboks.com/article/29868

No comments:

Post a Comment