TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, June 6, 2013

DRAGAN NIKOLIĆ I GORDAN MIHIĆ NAGRAĐENI ZLATNIM PEČATOM KINOTEKE

Dan Jugoslovenske kinoteke 6. jun biće obeležen sutra svečanim skupom i dodelom nagrada u podne u novom zdanju Kinoteke, a uveče otvaranjem 15. Festivala nitratnog filma u Muzeju kinoteke.

Zlatni pečat Kinoteke ove godine primiće glumac Dragan Nikolić i scenarista Gordan Mihić za ukupni doprinos filmskoj umetnosti. Na svečanom skupu u zgradi u Uzun Mirkovoj ulici broj 1 biće uručen i veći broj Plaketa Kinoteke zaslužnim filmskim poslenicima.

Tom prilikom biće prikazan ekskluzivni dokumentarni materijal "Proslava 1600 godina Milanskog edikta u Nišu 1913". Snimci te proslave od pre jednog veka pronađeni su u fundusu Kinoteke, deo u arhivu u Beču, kao i u Patrijaršiji SPC, a restaurisani su u našem Centru za digitalizaciju. Film ima 16.500 frejmova, traje 23 minuta i predstavlja izuzetno istorijsko svedočanstvo.

Na otvaranju Festivala u sali u Kosovskoj ulici 11 biće prikazan još jedan važan dokumentarac - film srpskog producenta Đoke Bogdanovića "Povratak srpske vojske iz balkanskih ratova" (36 minuta) u kojem se vide doček na Slaviji, kolona koju predvodi prestolonaslednik Aleksandar Karađordjević, osvećenje spomenika voždu Karađorđu na Kalemegdanu i parada kroz Knez Mihailovu ulicu. Program Festivala pogledajte ovde.

Na Festivalu će do 14. juna učestvovati više od 50 filmova iz prve polovine 20. veka koji stižu iz više od 20 evropskih arhiva.

Dan Jugoslovenske kinoteke obeležava se u znak sećanja na prvu filmsku projekciju na Balkanu, koja je održana 6. juna 1896. godine u kafani "Zlatan krst" u Beogradu.

Izvor: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=06&dd=06&nav_id=720374

No comments:

Post a Comment