TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, June 6, 2013

POPBOKS i DRŽAVNI POSAO

Juče je na Popboksu obnarodavan prikaz skeč-komedije Državni posao sa programa RTV. Autor prikaza je Novi kadar Zoran Janković.

Značajan razlog za pohvalu ovakvog Državnog posla je što u formi lakog humora i naglašeno komunikativne TV forme problematizuje nekoliko važnih društvenih pitanja i fenomena – neučinkovitost i zaprloženost birokratskog sistema, ipak lako upadljivu netrpeljivost prema dođošima, te sumanuto zaklinjinjanje u bezbroj puta potvrđeno fantomsku mittel-europsku gospodštinu… Osim toga, ako se jasno i glasno naglasi da se humor viđen u (dosadašnjim) epizodama Državnog posla, kao i duhovitost iz koje on crpi snagu previše oslanjaju na folklorizam i da i inače definitivno nisu za one sviknute na, recimo, savremenu školu anglosaksonskog humora svih varijeteta, mora se priznati da ovaj dovoljno šarmantan televizijski rad i sasvim prihvatljiv izdanak lo-fi TV produkcije, sveukupno ipak zanimljiv poduhvat i moguće rešenje za izlazak iz ćorsokaka po kom dugo i predugo baulja ovdašnji humoristički program ima vidan potencijal da jednog dana bude barem zgodna stavka u istraživanjima i posledičnim nalazima onih koji se budu bavili razvojem i lutanjima srpskog TV humora u prilično mučnom početku novog milenijuma u Srbiji.

Prikaz u celini možete pročitati ovde: http://www.popboks.com/article/29686

1 comment:

  1. Hm, ali "Državni posao" nosi u sebi prilično spornu ideološku matricu u kojoj "normalizuje" vojvođanske podele na autonomaše, dođoše i kao "normalne" koji su negde između, čime zapravo pothranjuje potencijalne autonomaške inklinacije tamošnjeg Javnog servisa.

    ReplyDelete