TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, June 17, 2013

DANIJEL KALPARSORO I NOVI KADAR DIMITRIJE VOJNOV O PROJEKTU SVI PANTERI SU PINK

Španski reditelj Danijel Kalparsoro se beogradskoj publici na ovogodišnjem festivalu „Blockbuster“ predstavio filmom „Vatrena trka“, a trenutno radi na filmu u nemačko-špansko-srpskoj koprodukciji pod nazivom „Svi panteri su pink“ o legendarnoj grupi profesionalnih balkanskih pljačkaša "Pink Panter". Scenario za film napisao je poznati srpski dramaturg i scenarista Dimitrije Vojnov, inspirisan istinitim događajima i scenarijom Bojana Vuletića.

Kao gost festivala „BLOCKBUSTER“, Danijel Kalparsoro je posetio Beograd, a mi smo imali prilike da u razgovoru sa njim i scenaristom Dimitrijem Vojnovom saznamo više o predstojećem filmu.

Blic: Kada ste prvi put čuli za grupu “Pink Panter”?


D.K. - Priču sam prvi put čuo od španskog producenta Huana Gordona, koji će učestvovati na filmu. On mi je poslao scenario Dimitrija Vojnova koji mi se odmah svideo. To je akciona komedija sa specifičnim tonom koji potiče iz Dimitrijevog načina pisanja.

- Priča je jedinstvena jer ima taj neki poseban, srpski humor, priča Kalparsoro.

Pink Panteri su u svojim akcijama leteli iz Srbije, krali po celoj Evropi i vraćali se u Srbiju gde su ponovo bili bezbedni. To je kao neka vrsta osvete za ratove na ovim prostorima i intervencije NATO-a u Bosni i na Kosovu. Ovaj način reagovanja je prirodan, ali i značaj jer Evropska unija ima ogromnu kontrolu nad svim zemljama, pogotovo onim koje nisu u njoj, priča Kalparoso za Blic.

-Ovaj film ima tu političku ironiju. Kada kažu da je Evropa, Evropa ljudi, u stvari je Evropa država i ostalih ljudi koji rade za bogate. Mislim da je cela poruka ove akcione komedije da, kroz dosta humora, pokaže da morate pronaći način da budete slobodni u Evropi, a mislim da samo Srbi mogu na ovaj način da se pobune, svaka zemlja je drugačija, ali nisu svi spremni da reaguju na lošu situaciju.

Blic: Da li se već znaju datumi i lokacije snimanja?

Snimanje će krenuti sledećeg maja, trajaće 10 nedelja i uključiće rad u više zemalja. Dve nedelje ćemo snimati u Španiji, 4 nedelje u Srbiji i Hrvatskoj i 4 nedelje u Nemačkoj.

Blic: Koliko veliku produkciju očekujete s’ obzirom da je u pitanju akcioni film?

D.K. – Svakako velika produkcija, mada mi volimo da kažemo da je će to biti jeftina velika produkcija. Amerikanci bi to uradili sa mnogo većim budžetom, ali imaćemo sasvim dovoljno sredstava.

Više ovde: http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/388446/Danijel-Kalparsoro-Pljackaska-grupa-Pink-Panter-kao-osveta-Evropi

No comments:

Post a Comment