TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, June 17, 2013

MONOGRAFIJA DODIR VEČNOSTI NA FESTIVALU EVROPSKOG FILMA PALIĆ 2013.

Na jubilarnom 20. Festivalu evropskog filma Palić, koji se održava od 13. do 19. jula, biće predstavljena monografija "Dodir večnosti" o dobitnicima prestižne nagrade "Aleksandar Lifka".

Ovo priznjanje od 2000. godine FEF Palić dodeljuje velikanima iz Evrope i Srbije za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Lista dobitnika potvrđuje da je reč o umetnicima koji su se svojim filmovima upisali u antologije nacionalne, evropske i svetske kinematografije. Osim što su nosioci najvećih domaćih i svetskih filmskih priznanja, oni su stvaraoci koji su, unoseći specifičnu autorsku notu, istražujući medij filma i otkrivajući drugačiji pogled na svet, obogaćivali filmsku umetnost i određivali njen tok. Među dobitnicima su reditelji, scenaristi, glumci, kompozitori...

Autor monografije, koja će u dvojezičnom formatu (na srpskom i engleskom jeziku) biti promovisana na Festivalu je filmski kritičar Nebojša Popović, a izdavač je FEF Palić.

“Cilj monografije je da sve nas podseti na najvažnije trenutke u opusima dobitnika nagrade ’Aleksandar Lifka’. To je, s jedne strane, lako i lepo, a s druge i jako teško, jer toga ima mnogo i nije nimalo jednostavno ako želite da na prostoru od nekoliko stranica sažmete sve ono što o tako značajnim autorima i delima treba reći. A zatim, dela mnogih dobitnika nagrade ’Aleksandar Lifka’, a reč je vrlo često i o remek-delima, odavno nisu ili su veoma retko prisutna na malim i na velikim ekranima. Monografija treba da podseti na ta dela i da ukaže na mudru odluku Festivala evropskog filma Palić da u našoj sredini otrgne od zaborava neke od najvećih dometa evropskog i svetskog filma”, kaže Nebojša Popović.

Ukazujući počast dobitnicima, Festival evropskog filma Palić je doživeo da mu se kao festivalu počast i vrati. U prilog tome govori podatak da su 23, od ukupno 26 dobitnika lično primila nagradu “Aleksandar Lifka”.

Dobitnici su svojim boravkom na Paliću, bilo da je on, kao u slučaju Kena Louča (Ken Loach), trajao svega petnaestak sati ili sve vreme Festivala u slučaju većine, ostavili trag koji će biti registrovan u monografiji kroz fotografije i u formi izjava, intervjua, koje je napravio autor monografije ili odlična novinarska ekipa koja vrlo stručno radi svake godine Festivalske novine.

Ovogodišnji dobitnici nagrade "Aleksandar Lifka" su proslavljeni ruski režiser i glumac Nikita Mihalkov i jedan od najvećih domaćih filmskih stvaralaca Emir Kusturica.

Opširnije ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=06&dd=17&nav_id=723758

No comments:

Post a Comment