TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, May 11, 2013

PROMOVISANI ROMAN DOKTOR REJ I ĐAVOLI DINKA TUCAKOVIĆA I DVD IZDANJE ISTOIMENOG FILMA

DVD izdanje filma „Doktor Rej i đavoli“ i istoimena knjiga Dinka Tucakovića promovisani su u sredu u Muzeju jugoslovenske kinoteke u sali koja nosi Tucakovićevo ime. U pitanju je poslednji film reditelja i nekadašnjeg upravnika Muzeja jugoslovenske kinoteke, koji je iznenada preminuo 19. februara u Beogradu.

Film je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Festu, a u međuvremenu, Tucaković je scenario oblikovao u knjigu koja se u izdanju Derete pojavila na Beogradskom sajmu knjiga. Nekoliko meseci od Tucakovićeve smrti produkcijska kuća MegaCom Film objavila je DVD izdanje filma koje će se prodavati uz knjigu u bolje snabdevenim knjižarama.

Prema rečima Zorana Bognara, urednika knjige „Doktor Rej i đavoli“, Tucaković je njemu i Dijani Dereti ponudio knjigu prošle godine, nakon premijere filma. On je istakao da je priča o slavnom holivudskom reditelju Nikolasu Reju, koji na poziv Ratka Draževića, direktora Avala filma, napušta svoju mladu suprugu i ćerku i dolazi u Jugoslaviju da snimi film koji će socijalističkoj državi doneti Oskara, jedna zanimljiva i nekonvencionalna tema za koju se malo znalo.

- Ova priča je posebno interesantna jer se u njoj pojavljuje veliki broj poznatih ličnosti. Oni nisu tu samo kao odraz vremena, već su glavni junaci. Na kraju knjige postoje i njihove biografije koje dodatno obogaćuju ovu priču - kazao je Bognar i dodao da je „Doktor Rej i đavoli“ omaž crnom talasu, ali i Beogradu, koji je oduvek želeo da bude svetska metropola.

Direktor Megacom Filma Igor Stanković objasnio je da Tucakovićev film nije imao klasičnu distribuciju budući da nije imao 35-milimetarsku kopiju.

- Sada je normalno da film ima samo digitalnu distribuciju, ali Tucakovićev film je u tome bio pionir. Zato je njegovo prikazivanje po bioskopima širom Srbije kao i njegovo samo snimanje, budući da je Tucaković godinama radio na ovom ostvarenju, bio poduhvat - kazao je Stanković i dodao da je Tucakovićevo veliko autorsko delo bilo namenjeno za art bioskope kojih u Srbiji ima jako malo. On je naglasio da DVD izdanje ima engleske i srpske titlove, kao i najkvalitetniju sliku, dodavši da je jedan deo diskova namenjen Jugoslovenskoj kinoteci, koja će ih poklanjati filmskim radnicima i stručnjacima, i svim kinotekama u svetu.

Više ovde: http://www.danas.rs/danasrs/kultura/dvd_izdanje_filma_doktor_rej_i_djavoli_i_istoimena_knjiga_dinka_tucakovica_.11.html?news_id=260412

No comments:

Post a Comment