TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, April 16, 2013

USKORO NOVO IZDANJE BELDOCS-a, A ZA POČETAK DVE SRPSKE PREMIJERE

Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS biće otvoren u petak, 26. aprila u Sava Centru, filmovima "Jugoslavija, Kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo” i “Dragan Wende”.

Film "Jugoslavija, Kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo” Marte Popivode svetsku premijeru imao je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu. Ostvarenje “Dragan Wende” Dragana von Petrovica, Lene Miler i Vuka Maksimoviča premijerno je bio prikazan na festvalu HotDocs u Torontu.

Svoja premijerna prikazivanja u Srbiji, oba filma imaće uokviru festivala BELDOCS.

Popivodina “Jugoslavija” (Srbija/Francuska/Nemčka) istraživački je film, ali i veoma lično gledište na povest socijalističke Jugoslavije, njen dramatični kraj i nedavni preobražaj u nekoliko demokratskih nacionalnih država. Iskustvo raspada Jugoslavije, kao i današnja „divlja“ kapitalistička obnova klasnog društva u Srbiji inspirisali su Popivodu da prođe kroz medijske slike i ispita kako se jedno društvo menjalo izvodeći sámo sebe u javnom prostoru.

“Dragan Wende” (Srbija/Nemačka), ostvarenje koje potpisuju von Petrovic, Miler i koreditelj Maksimovič, do sada je bio prikazan na festivalima Hot Docs u Torontu, festival DOK u Lajpcigu, na festivalu u Trstu gde je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film, u Džakarti i na Zagrebdoksu.

Film nas upoznaje sa Draganom Wendeom koji je jednom imao sve: novac, devojke i život u mitskom gradu - Zapadnom Berlinu. Radio je u najboljim noćnim klubovima, družio se sa filmskim zvezdama i, zahvaljujući svom jugoslovenskom pasošu, bez problema prelazio granicu između Zapadnog i Istočnog Berlina, profitirajući od šverca robe i trgovine devizama. Zapadni Berlin je bilo ostrvo urnebesnog provoda, lake zarade i slatkog života.

Filmovi će biti prikazani od 19:30, odnosno od 21 čas. Cena ulaznice za pojedinačne projekcije iznosi 350, a za obe projekcije 500 dinara.

Više i detalnjije ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=04&dd=16&nav_id=705568

No comments:

Post a Comment