TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, April 16, 2013

NAGRADE ZA KRUGOVE I KAD SVANE DAN U VISBADENU, ODNOSNO KLIVLENDU

Filmovi reditelja Gorana Paskaljevića "Kad svane dan" i Srdana Golubovića "Krugovi" osvojili su nagrade na međunarodnim festivalima u Klivlendu i Visbadenu.

Reditelj Srdan Golubović nagrađen je na filmskom festivalu "goEast" koj se održava u Visbadenu za režiju filma "Krugovi", a kako se navodi u saopštenju žirija, Golubovićev film prikazuje "traumatične događaje stvarnog života koji nas uveravaju da postoje ljudske vrednosti koje su često zaboravljene".

Žiri predvođen mađarskim rediteljem Benceom Fliegaufom igranom filmu "In bloom" rađenom u produkciji Gruzije, Nemačke i Francuske dodelio je glavnu Škoda nagradu u vrednosti od 10.000 evra.

Ruski reditelj Lijubov Arkus dobio je nagradu za najbolji dokumentarac "Anton's right here" i takodje 10.000 evra.

Dest igranih i šest dokumentarnih filmova nalazili su se u konkurenciji za četiri glavne nagrade festivala.

 Filmski festival "GoEast", koji je ove godine trajao od 10. do 16. aprila, postao je jedan od najvažnijih pozornica za predstavljanje filmskih dostignuća istočne Evrope. Smotra u Visbadenu služi da bi nemačka filmska publika dodje u kontakt sa filmovima koji teško pronalaze put do bioskopskih sala u ovoj zemlji.

Na međunarodnom filmskom festivalu u Klivlendu film Gorana Paskaljevića "Kad svane dan" u produkciji "Nova film" i "Intermedia Network" iz Beograda, osvojio je prvu nagradu Grand prix u kategoriji celovečernjih igranih filmova.

Na festivalu je prikazano 180 igranih filmova i 150 dokumentarnih i kratkometražnih ostvarenja iz 65 zemalja.

Najbolji film u kategoriji dokumentarnih filmova je američki dokumentarac "Pastir i mrak" rediteljke Treve Varmfild, dok je u kategoriji kratkih filmova pobedio francuski film "Molimo vas da napustite ovo mesto, gospodine", rediteljke Valeri Teodor.

Festival je ove godine održan od 3. do 14. aprila u 10 bioskopskih dvorana sa rekordnim brojem od preko 95.000 gledalaca.

Organizatori festivala su prilikom uručenja nagrade Paskaljevićevom filmu napomenuli zanimljiv podatak da je "Kad svane dan" najverovatnije poslednji film prikazan na kopiji 35mm, koji je pobedio na ovom u festivalu.

U petak, 19. aprila, "Kad svane dan" otvoriće filmski festival posvećen ljudskim pravima u San Sebastijanu uz prisustvu Paskaljevića, koji je i počasni gost festivala. Već od iduće nedelje "Kad svane dan" biće u komercijalnoj distribuciji u bioskopima širom Španije, navodi se u saopštenju "Intermedia Network"-a.

No comments:

Post a Comment