TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, March 15, 2013

STRATEGIJA FCS-a ZA ODBRANU ZAKONA O KINEMATOGRAFIJI

Kako javljaju Večernje novosti, FCS predstavio strategiju kojom brani zakon o kinematografiji. Država pokušava da zaustavi filmsku umetnost u Srbiji. Biće sprovedene radikalne mere uz pomoć advokata, a ako treba i tužbe protiv ministara.

Novi Nacrt zakona o naknadama za korišćenje javnog dobra koji briše član 19 Zakona o kinematografiji, odnosno, dodatne izvore finansiranja filma od dela prihoda RRA, RATEL i RTS, uz već inače prazan budžet za film za ovu godinu, predstavlja pokušaj države da zaustavi filmsku umetnost u Srbiji, i protiv toga preduzimamo radikalne mere.

Ovo je bio zaključak filmskih radnika i predstavnika udruženja koji su u Filmskom centru Srbije juče predstavili strategiju kojom će braniti Zakon o kinematografiji i svoju profesiju. Kako su istakli Miroljub Vučković, v.d. direktora FCS, Darko Bajić, predsednik UO, reditelj Goran Marković, scenarist Srđan Koljević, glumac Branislav Trifunović, producent Nikolina Zečević... mora se zahtevati od države i Ministarstva kulture, ako treba i sudskim putem, da se taj zakon poštuje:

- Više uopšte ne treba da diskutujemo da li je zakon za koji smo se krvavo borili skoro devet godina dobar ili loš - država ga je usvojila prošle godine, Ministarstvo finansija i Ministarstvo kulture dali su pozitivno mišljenje, i nas ne zanima da li on nekome odgovara u ovom trenutku ili ne. Samo u jednoj divljačkoj zemlji, prostačkoj, može da se ne poštuje zakon i da se ruši, i zato ćemo angažovati tim advokata i pravnih eksperata - najavio je Goran Marković

Više ovde: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:424327-Filmski-centar-Srbije-Po-pravdu-i-na-sud


No comments:

Post a Comment