TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, March 12, 2013

KO ĆE REŠITI PROBLEM SUFINANSIRANJA FILMA U SRBIJI?

Srpski filmski producenti, reditelji i glumci tražiće hitan sastanak u Ministarstvu kulture Srbije da bi se razrešila dilema oko Nacrta zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, kojim se predviđa ukidanje bitnih odredaba o finansiranju filmske proizvodnje u Zakonu o kinematografiji.

"Mi smo laici i nije nam jasno kako su se odjedanput pojavile te završne odredbe u Nacrtu kojima se ukidaju članovi Zakona o kinematografiji koji se odnose direktno na budžet za film, na deo koji bi trebalo da se uplaćuje od strane Ratela, RRA-a i RTS-a", rekla je producentkinja Jelena Mitrović.

Nacrt zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara bio je danas predmet javne rasprave u Privrednoj komori Srbije, kojoj su prisustvovali mnogi zabrinuti filmski radnici.

"Postavili smo pitanje Ministarstvu fiinansija, koje je organizovalo raspravu, na osnovu kog istraživanja planiraju da ukinu članove Zakona o kinematografiji koji do sada još nisu ni primenjeni u praksi", rekla je Mitrovićeva.

Naime, Zakon o kinematografiji donet je u decembru 2011. godine, a stupio na snagu u leto 2012. Propisano je da se procenat od Ratela i drugih izvora finansiranja filmske proizvodnje obračunava početkom godine za prethodnu i uplaćuje do sredine tekuće godine, tako da prva uplata još nije ni došla na red.

"Glavni problem je što nadležni u Ministarstvu finansija kažu da su oni to uradili u sprezi sa Ministarstvom kulture, ali nije objašnjeno ko je iz Ministarstva kulture dao pozitivno mišljenje da se ukinu ti članovi Zakona o kinematogafiji", izjavila je Mitrovićeva.

Za sada nije bilo moguće dobiti odgovor na ovo pitanje u Ministarstvu, budući da je ministar Bratislav Petković na službenom putu u Belorusiji.

Opširnije ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=03&dd=12&nav_id=694657

No comments:

Post a Comment