TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, March 12, 2013

PRIKAZAN FILM HIPOTEKA O ZORANU ĐINĐIĆU

Beograd -- Film o Zoranu Đinđiću "Hipoteka" koji postavlja postavlja pitanja koliko smo mu dužni i kakvu nam je hipoteku ostavio prikazan je u zgradi opštine Vračar.

Autor Slaviša Lekić rekao je da film govori o mentalitetu i društvu koje nije uradilo gotovo ništa da spreči ono što se dogodilo 12. marta 2003.

Oko 20 sagovornika, Đinđićevih saboraca, saradnika, prijatelja i nekoliko novinara pokušali su da naprave osvrt na politički progon još od sedamdesetih, kada je Zoran kao student hapšen i zatvaran, pa čak i osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora.

Pored toga pominje se sve ono što ga je pratilo devedesetih, ali osnovna tema je retrospektiva događaja od 5. oktobra do atentata.

"Deset godina mi se Zorana sećamo samo dvanaestog marta. Kako je poznato da smo narod koji brzo zaboravlja, da li zato što zaista zaboravljamo ili zato što potiskujemo sećanje na ružne stvari, namera ekipe iz magazima Status koju pored mene čine Jovana Polic, Sanja Loncar, bila je da na jednom mestu objedinimo sve ono sto se dešavalo proteklih godina i da ostavimo trajni dokument", kaže Slaviša Lekić, novinar i urednik magazina "Status".

Izvor: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=03&dd=11&nav_category=12&nav_id=694367

No comments:

Post a Comment