TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, March 23, 2013

IMA LI NADE ZA SRPSKI FILM?

Neizvesna sudbina srpske kinematografije ponovo je došla u žižu javnosti, jer filmskoj produkciji preti da sa malog spadne na nulti budžet, a paradoks je što se to dešava upravo sada kada imamo dugo pripremani Zakon o kinematografiji.

Poštovanje Zakona je i glavni zahtev filmskih stvaralaca koji su formirali Akcioni odbor da bi se izborili za njegovu primenu zajedno sa Filmskim centrom Srbije (FCS).

Tu instituciju osnovalo je Ministarsvo kulture upravo da bi se bavila, između ostalog, sufinansiranjem domaće produkcije putem javnih konkursa za projekte.

Član Akcionog odbora, reditelj i scenarista Srđan Koljević rekao je da je zatražen sastanak sa nadležnima u Ministarstvu i da se "nada konstruktivnom rešenju aktuelne krize".

Poštovanje Zakona o kinematografiji, kako je objasnio, podrazumeva ispunjavanje obaveza Ministarstva prema FCS-u, kao i deblokadu rada te ustanove, jer je potrebno rešenje za članove Upravnog odbora (UO) i direktora.

Naime, FCS je po zakonu još pre više meseci raspisao konkurs, izabrao direktora (sadašnji je u v.d statusu već šest godina) i o tome odmah obavestio Ministarstvo koje treba da prihvati ili odbije izbor, ali odgovora još nema.

U pravno-formalnom problemu je i UO FCS-a, koji ima devet članova. Jedan je podneo ostavku, za petoro je istekao mandat još 5. februara, a ne zna se kada će Vlada postaviti nove članove.

 Situacija je kulminirala sa Nacrtom Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji predviđa ukidanje odredaba Zakona o kinematografiji o sufinansiranju filmske proizvodnje iz procenata sredstava Ratela, RRA i RTS-a.

Koljević je izjavio da Akcioni odbor insistira "da se ne menjaju članovi Zakona o kinematografiji koji čine njegovu suštinu”.

"Upravo ti članovi koji ne želimo da se menjaju podrazumevaju sistemsko finansiranje iz tekućih sredstava kroz procente. Te pare postoje. Mi ne tražimo, kako se često kaže, neke pare, nego poštovanje zakona upravo da ne bismo morali da tražimo pare koje su van onoga što je sistemski predviđeno", objasnio je on.

Opširnije ovde:  http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=03&dd=23&nav_id=697894

No comments:

Post a Comment