TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, March 22, 2013

I SRDAN GOLUBOVIĆ O STANJU U SRPSKOJ KINEMATOGRAFIJI

Reditelj Srdan Golubović izjavio je da je važno da se poštuje Zakon o kinematografiji, uključujući član o sufinansiranju od Ratela, RRA i RTS-a, jer su ta vanbudžetska sredstva nužna za nezavisni status, a istakao je i potrebu depolitizovanja upravnih odbora kulturnih institucija.

Golubović je rekao da je "jako važno da se postuje Zakon o kinematografiji, kao i da Ministarstvo kulture, koje ima tu obavezu, odvaja određeni budžet za kinematografiju kroz Filmski centar, instituciju koju je Ministarstvo i osnovalo".

S druge strane, kako je istakao, "jako je važno da postoje i vanbudžetska sredstva, neki drugi prihodi Filmskog centra, kao što je ovo zašta se mi sad borimo - dobijanje novca od RTS-a, Ratela i RRA, a to je važno da bi kinematografija kao delatnost zadržala jednu vrstu nezavisnosti".

"Samo sa budžetskim novcem, kinematografija na neki način postaje pomalo talac politike, dnevno-političkih dešavanja, onoga što je aktuelno na vlasti", objasnio je on.

Golubović je izjavio da su filmski stvaraoci spremni i za neki drugi model koji bi predložilo Ministarstvo kulture.

"Ako imaju ideju da to nije od RTS-a, Ratela i RRA, nego neki drugi način nezavisnog finansiranja Filmskog centra, mi smo spremni da to saslušamo i prihvatimo. Smatramo da je ovo prirodno jer više od 50 posto televizijskih programa u Srbiji čine serije i filmovi i normalno je da tv stanice, kao svuda u Evropi, odvajaju procenat za finansiranje domaće proizvodnje", kazao je on.

Opširnije ovde:  http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=03&dd=22&nav_id=697676

No comments:

Post a Comment