TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, March 22, 2013

REAGOVANJA NA PREDLOG SRĐANA DRAGOJEVIĆA

Predlog Srđana Dragojevića, odnosno Saveta za kulturu SPS, o finansiranju domaće kinematografije nije naišao na odobravanje većine njegovih kolega. O ovom predlogu su se zasad oglasili reditelji Boban Skerlić i Goran Marković, dok Goran Paskaljević nije želeo da komentariše predloge Saveta za kulturu SPS-a, već se osvrnuo na svrsishodnost televizijske pretplate.


- Nije problem kako će se sredstva za kinematografiju deliti, već odakle će stići. Inicijativa Saveta za kulturu kojim predsedava Srđan Dragojević potpuno je promašila temu. Po važećem zakonu, Ministarstvo kulture, RTS, RATEL i RRA bi trebalo da od jula 2012. uplaćuju sredstva Filmskom centru, a oni krše zakon i to ne čine niti za to snose sankcije niti se to ikoga izgleda u državi tiče - kazao je za „Blic” Slobodan Skerlić, predsednik Udruženja filmskih reditelja Srbije, povodom inicijative za izmene i dopune Zakona o kinematografiji, koja je potekla od Dragojevića, inače člana SPS-a, i Miše Mogorovića, člana Nacionalnog saveta za kulturu.

Dragojević je ocenio da „zakonska obaveza TV emitera, RRA i RATEL-a o participiraju u proizvodnji domaćih kinematografskih dela treba da se odnosi na stimulaciju kvaliteta i uspešnost filmova koji su ostvarili najveću gledanost”.

Više ovde:  http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/373432/Reakcije-na-predlog-Srdjana-Dragojevica-o-finansiranju-filma-Drugovi-socijalisti-resite-to-na-Vladi

No comments:

Post a Comment