TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, March 22, 2013

VIŠE DETALJA O FILMU KOSMA SONJE BLAGOJEVIĆ

Prenosimo deo teksta Tijane Janković iz Looker Weekly-ja, web-magazina "za mlade i radoznale". Tekst se tiče dokumentarnog filma Kosma autorke Sonje Blagojević, čija je beogradska premijera zakazana za petak, 29. marta od 20 časova u Velikoj sali Sava Centra.Rediteljka filma je i kompletna ekipa svog novog dokumentarnog filma – ona je i scenarista i snimatelj slike i tona. Mlada autorka Sonja Blagojević radila je na filmu KOSMA tri godine. Prikupila je 120 sati materijala,  da bi sve to kasnije pretočila u dokumentarac u trajanju od 75 minuta.
Film nosi naziv po radijskoj mreži KOSMA (Kosovska medijska asocijacija), koja je jedina veza između izolovanih srpskih sredina na Kosovu i Metohiji. Čine je pet radio stanica. Jedna od njih, Kim radio, bila je i polazna tačka od rađanja ideje do njene ekranizacije.
Glavni junak ovog dokumentarca je radijski zvuk mreže KOSMA pretvoren u slike. Autorka je pratila radio signal ove mreže u svim predelima Kosova gde je on prisutan, ali je koristila i radijsku arhivu. Na ovaj način, Sonja Blagojević je pokušala da sazna odgovor na pitanje “Kako je tamo?”, odnosno kako žive Srbe na Kosovu. Putujući od mesta do mesta, rediteljka je brojne priče i likove ukolpila u, kako ona to kaže, jednu mozaičku strukturu filma KOSMA. Priče u ovom dokumentarcu, prema rečima autorke, govore o životu izvan okvira vesti i politike.
Film KOSMA bio je veliki izazov kako za samu autorku tako i za produkcijski tim Centra za vizuelne komunikacije Kvadrat, koji vode Svetlana i Zoran Popović. Ovo je njihova druga saradnja sa rediteljkom Sonjom Bogojević. Zajedno su radili i na filmu “Moj drug Srbija”.
Producenti, govoreći o dokumentarcu KOSMA na konferenciji za novinare održanoj 21. marta,  istakli su da je film u produkcijskom smislu bio svojevrsna avantura na terenu gde vlada neizvesnost, i da je Sonja Blagojević ovim filmom postigla lični i profesionalni uspeh. Rediteljka je činila ekipu svog filma – bila je scenarista i snimatelj slike i tona.
U ovu dvogodišnju filmsku avanturu, kojom je želela da prikaže život Srba na Kosovu, autorka se, kako kaže, upustila intuitivno: ”Sebi sam postavila jedan izazov koji je sama tema sa sobom nosila, a onda i struktura koju sam predosetila u želji da vizualizujem zvuk. Dakle, znala sam da to neće biti jednostavno, i osnovni kriterijum mi je zapravo bila intuicija. Da tamo bivam i da prepoznajem delove te velike slagalice, koju sam zapravo i predosetila kada sam poželela da snimim taj film.”

Više ovde:  http://www.lookerweekly.com/uncategorized/film-kosma-kako-je-tamo/

No comments:

Post a Comment